Vrouwenspel en Bewegingsgroep

zaterdag 21 februari 2009 -
Saskia van Bakel (40) is gelukkig getrouwd en de trotse moeder van twee kinderen: een zoon van 5 en een dochter van 3. Ze werkte vijftien jaar als verpleegkundige binnen de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg, en rondde in die tijd ook succesvol de hbo-opleiding Creatieve Dramatherapie af.

Na de geboorte van haar dochter koos Saskia voor het thuisblijfmoederschap, een keuze die veel rust bracht in het gezin. Nu Saskia's dochter binnenkort naar de basisschool gaat heeft Saskia besloten haar vak van Dramatherapeut weer op te pakken en heeft ze de cursus Vrouwenspel en Bewegingsgroep ontwikkeld. Een cursus speciaal voor moeders!

Wij spraken met Saskia!

Wat is dramatherapie?

Dramatherapie is een non-verbale therapievorm met als werkwijze diverse toneelspelvormen. Dit wil niet zeggen dat er niet gepraat word, maar beleving staat centraal: meer doen dan zitten en praten.

Door bijvoorbeeld een rol te spelen kunnen de kandidaten zich bewust worden van hun gedrag, gewoontes en hun lijf. Dit stimuleert het zelfvertrouwen en de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Humor en spelplezier leveren ook een positieve bijdrage.

Ik maak veel gebruik van de fysieke kant van acteren, de kracht van muziek, dans en ontspanningsoefeningen. Ik werk veel met bewegingen, houdingen, ruimte innemen, stem en teksten.

De geboorte van de cursus Vrouwenspel en Bewegingsgroep

Nu mijn kinderen wat groter worden en mijn dochter straks naar de basisschool gaat ben ik mij weer in mijn oude vak dramatherapie gaan verdiepen. Zo heb ik twee lesjes dramatherapie op school gegeven voor de kleuters, en een ochtend voor vrouwen. Ik merkte dat ik dit erg leuk vind om te doen en er veel energie van krijg. Ik ben daarom weer in de boeken, tijdschriften en aantekeningen gedoken en heb een cursus gemaakt: de Vrouwenspel en Bewegingsgroep. Het is een introductiecursus waarin vrouwen in zes avonden met verschillende spelvormen kennis kunnen maken, namelijk:
  • beweging
  • stem
  • dans
  • muziek,
  • ontspanningsoefeningen 
  • yoga
In deze cursus kunnen moeders andere moeders ontmoeten, ervaringen uitwisselen en iets helemaal voor zichzelf doen!

Hoe ziet een cursusavond er uit?

Er is een inloop waarin de vrouwen koffie en thee kunnen drinken en kennis met elkaar kunnen maken.

Ik start de avond met een stuk muziek en/of tekst die ik voordraag, passend bij het thema van de avond. Vervolgens maken we het lichaam wakker door bijvoorbeeld rek- en strekoefeningen, waarna we aan de slag gaan met verschillende spelopdrachten

We sluiten af met een korte evaluatie en een ontspanningsoefening.

Wat kun je van deze cursus verwachten?
  • Zelfvertrouwen: 'Dit had ik nooit verwacht van mezelf, dat ik dit zou durven!'
  • Rust
  • Tijd voor jezelf
  • Bewustwording: 'Ik ben er ook nog! Hoe voel ik me eigenlijk?'
Deze nieuwe ervaringen kun je gebruiken in je dagelijks leven!

Ruimte voor emoties

Er kunnen ook emoties loskomen. Sterker nog: als er geen emoties loskomen dan ervaar ik dat als een persoonlijk falen! Denk aan emoties als boosheid, blijheid, verdriet een lachbui etc. Ik besteed hier veel aandacht en zorg aan, door de oefeningen rustig op te bouwen en vertrouwen te geven aan de groep. Ook kun je na afloop met mij napraten, en als je wilt een afspraak maken voor een individuele sessie.  Hierin heb ik de nodige ervaring in gezien mijn werkzaamheden in het verleden in de geestelijke gezondheidszorg.

Ik geef deze groep voor vrouwen en vooral voor moeders! Ik hoop dat moeders zichzelf dit gunnen. Mijn ervaring als (thuisblijf)moeder is toch dat je soms zo aan het zorgen bent dat je jezelf vergeet. Terwijl het zo goed voor jezelf is om dingen te doen die je energie geven, zodat je thuis in je gezin weer positief aan wezig bent.

Locatie

Ik huur een ruimte bij Umai, een centrum voor bewustzijn. Ik geef de cursus 's ochtends en 's avonds zodat ik het goed kan combineren met de kinderen. 


Combinatie werk - gezin

Ik besteed vele uren aan mijn werk. Ik werk op rustige momenten en vaak s' avonds achter de computer.

De oefeningen bedenk ik vaak tijdens het huishoudelijke werk en/of als ik iets zie of lees. Het schrijven is nu het meeste werk. Verder de public relations: affiches maken, uitdelen, ophangen en vrouwen persoonlijk benaderen. Zeker nu, met zo'n eerste opzet ben ik veel tijd kwijt. Als het in de toekomst gaat lopen dan zal dat minder worden.

De toekomst

In de toekomst wil ik zeker door gaan met geven van deze cursussen. Ik heb al plannen voor thema-avonden. Bijvoorbeeld: hoe dicht laat jij mensen bij je komen? Werken met de gemoedtoestanden blij/boos, rollenspel, en een thema over voelen.

Ook ga ik op freelance basis werken zodat mensen mij kunnen inhuren om een cursus te geven. En wie weet in de verre toekomst een eigen praktijk.

Maar laat ik eerst hier maar mee beginnen en wachten hoe het verloopt. Er mee bezig zijn is al heel leuk en spannend!
En ik heb nog genoeg bezigheden als thuisblijfmoeder!

Nieuwsgierig geworden naar deze cursus?

Klik hier en kies dan 'Vrouw en Bewegingsgroep'.

Spreekt het je aan ? Meld je dan snel aan voor 4 maart op de site van Umai en/of mail naar sevanbakel@hetnet.nl

Wil je op de hoogte gehouden worden van mijn cursussen en /of thema avonden stuur me dan een mailtje.

Saskia van Bakel

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.