Thuiswerken dankzij Matriamarkt

dinsdag 24 juni 2008 -




Bron: Volkskrant, 24 juni 2008

Stel: Je kunt kleren maken als de beste en hebt er altijd van gedroomd voor jezelf te beginnen. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet altijd. Als je de taal niet goed spreekt, bijvoorbeeld. Of als je echt geen idee hoe en waar je moet beginnen, en alleen het vooruitzicht van de papierwinkel je al de stuipen op het lijf jaagt.

Voor vrouwen in Groningen met ondernemerskriebels die vanuit huis willen werken, is er sinds drie jaar het project Matriamarkt, dat vrouwen in zes maanden klaarstoomt voor het zelfstandig ondernemerschap.

Hoewel het project niet specifiek voor allochtone vrouwen is, zijn veel deelnemers van buitenlandse afkomst. De eerste vrouwen zijn inmiddels begonnen met hun ondernemingen. De derde groep is nu in opleiding. Gemeenten in Drenthe en Friesland kijken met een schuin oog over de grens. Leeuwarden begint in september.

Twee dagen per week is er les: op maandag zijn de zogenoemde houdingsgerichte lessen – communicatievaardigheden, onderhandelen, presentaties geven – en donderdag wordt de theorie behandeld, zoals een ondernemingsplan schrijven en eenvoudige boekhoudkunde. De lessen worden gegeven bij het multicultureel vrouwencentrum Jasmijn, dat het project coördineert.

Het Alfa-college en het coachings- en trainingsbureau Bamboe worden ingehuurd en zijn partners in het project. Vaak zijn er gastcolleges van bijvoorbeeld de sociale dienst of de Kamer van Koophandel. Ook na de start van hun ondernemingen worden de vrouwen begeleid. De eerste twee lichtingen konden beginnen dankzij Europese subsidies. Inmiddels hebben gemeente en provincie Groningen de financiering overgenomen.

Voor vrouwen die geen idee hebben wat ze willen, is geen plaats, zegt projectleider Carla Tinschert. En je moet ergens goed in zijn, want de lessen van Matriamarkt gaan puur om het ondernemerschap. Wat je wilt gaan doen, moet je al kunnen, want Matriamarkt leert je geen jurken maken of koekjes bakken. Wel komt het voor dat vrouwen gaandeweg van koers veranderen en de kinderopvang inruilen voor een winkel. ‘Omdat hun eerste idee toch niet haalbaar bleek bijvoorbeeld, of omdat iets anders beter bij hen blijkt te passen’, legt Tinschert uit.

De ideeën zijn divers. Er zijn vrouwen die haren knippen, schoonmaken, meubels opknappen of tuinieren. Het moet in principe vanuit huis te doen zijn, want dat was het hele idee.

De vrouwen die de opleiding volgen, zijn erg enthousiast, zegt Tinschert. Hoezeer hun ideeën en achtergronden ook verschillen, ze hebben allemaal een droom en ambities. ‘De drempel om hier te komen, is veel lager dan om bijvoorbeeld naar de Kamer van Koophandel of naar het UWV te stappen. De sfeer is heel anders en de groep stimuleert elkaar.’ De huidige groep bestaat uit negen vrouwen: in de eerste lichting zaten twaalf vrouwen en in de tweede ook negen. Van de eerste groep zijn acht vrouwen al begonnen. Van de tweede groep drie, maar Tinschert verwacht dat dat aantal nog zal oplopen.

Tinschert hoopt dit najaar met een vierde groep te kunnen starten. De toekomst ziet er goed uit voor Matriamarkt en de vrouwen. ‘Deze vrouwen kunnen zó veel.’

Meer weten?

Bezoek de site van Matriamarkt.

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.