Websites maken

dinsdag 15 april 2008 -


Vanaf het moment dat we onze eerste (zakelijke) computer kregen, heb ik me in dat ding verdiept. Nadat ik alle exe's, com's en bat's had uitgeprobeerd, de hele boekhouding om zeep had geholpen en de schijf had geformatteerd, werd ik steeds meer bedreven, ook in de hardware. Er is een tijd geweest dat je me alle onderdelen kon geven en ik bouwde een computer. Nu misschien ook nog wel maar ik heb het al een tijd niet meer gedaan, de techniek gaat zo snel dat ik de laatste veranderingen op dat gebied niet zo meer heb bijgehouden.

Thuis ben ik systeem-, netwerk- en applicatiebeheerder. Zodra internet beschikbaar kwam, moest ik daar ook onmiddellijk alles over weten dus ik zit al vanaf het begin op het wereldwijde web.
Op een gegeven moment ontdekte ik het fenomeen geld verdienen met internet en dat vond ik een mooi onderwerp voor mijn eerste site. Die site draait overigens nog steeds.

De site die mijn man kreeg voor zijn derde cd, vond ik niet compleet en eigenlijk ook niet mooi genoeg dus heb ik me daar ook maar eens over gebogen. Het moge duidelijk zijn dat ik over een creatieve geest beschik en er erg veel genoegen in schep dingen te creëren. Mijn laatste werkgever had een keten van café's in voornamelijk Amsterdam, ik verzorgde voor hem de website, de posters, menukaarten en meer van dat soort dingen. Dat werk kon ik thuis doen dus dat was ideaal, helaas hield die keten op met bestaan dus mijn baan was daarmee ook van de baan om het zo maar te zeggen.

Ik heb het mezelf geleerd

Alles wat een mens wil weten kan hij van internet af halen. Scripts, uitleg, tips, je kan het zo gek niet verzinnen, voor elk probleem haal ik de oplossing van internet. Toen internet nog niet bestond, kocht ik wel boeken maar tegenwoordig vind ik alle informatie die ik nodig heb, online. Alles heb ik mezelf geleerd, het duurt misschien iets langer dan wanneer je een cursus of opleiding volgt maar het is wel vele malen goedkoper, zo verdien ik ook weer door te besparen. Op forums staat vaak een schat aan informatie.

Tijdsbesteding

Ik werk thuis dus ik werk de hele dag. Wissel dat af met het huishouden, loop soms heen en weer tussen mijn fornuis, strijkplank en computer. Ik begin wanneer ik wakker word (ik hoef niet meer zo vroeg op voor de meiden, die smeren nu hun eigen broodje), meestal rond een uur of 8, met een kop koffie en een sigaretje kijk ik mijn mail na, meestal een stuk of 100 (door mijn geld verdienen met internet programma's).

Dan ga ik doen wat de meeste prioriteit heeft, dat kunnen de boodschappen zijn, de tuin of een site die bijgewerkt moet worden of iets totaal anders. Meestal werk ik 's avonds ook nog. Misschien ben ik wel een workaholic, ik werkte vroeger ook erg veel, we hebben altijd in de horeca gezeten en weken van 100 uur waren geen uitzondering. Dit zie ik eigenlijk niet echt als werken, is best relaxed, ik bepaal mijn eigen werktijden, kan pauze nemen wanneer ik wil, top toch?

Wat me aantrekt in dit werk

Alles wat je zelf creëert vind ik leuk. Ik heb zelf het huis geschilderd en opgeknapt, een kippe-/konijnenren gebouwd, een verwarmingsombouw getimmerd. Allemaal leuk. Vooral als je trots op het resultaat kan zijn. Laatst heb ik een site voor een beautycentrum gemaakt. Misschien wel de mooiste van alle sites die ik gemaakt heb, daar kan ik dan echt van genieten.

Klantenwerving

Op het moment dat ik mijn bedrijfje startte (SimpeleWebsites), begon ik ook aan mijn boek. Ik heb dus eigenlijk niet zoveel aan marketing en promotie gedaan omdat een dag maar 24 uur heeft.

Mijn klanten heb ik via mond-tot-mond reclame. Het schrijven, publiceren en uitgeven van mijn boek neemt zoveel tijd in beslag dat ik me op dit moment geen raad zou weten wanneer ik er binnen een week opeens 15 klanten bij zou krijgen. Mijn probleem is dat ik het allemaal even leuk vind, als iemand me vraagt een pagina te maken, geef ik mezelf drie dagen de tijd maar meestal lever ik het binnen een dag af. Eigenlijk zitten er te weinig uren in een dag.

Ontwerpen

Dat ligt aan de klant, u vraagt, wij bouwen. Laten ze me de vrije hand dan pas ik de site aan het logo of de bedrijfskleuren aan. Als iemand een persoonlijke site wil, vraag ik welke kleuren ze het liefst hebben en als ze werkelijk geen idee hebben vraag ik of ze een aantal sites willen aanwijzen die ze mooi vinden zodat ik een indruk kan krijgen van hun persoonlijke smaak.

Ooit heb ik een site moeten maken voor iemand die werkelijk de meest saaie en lelijke kleuren en layout wilde die ik me voor kon stellen. Ik vond zelf de site niet om aan te zien maar hij was er blij mee. Tja, dat is dan minder leuk maar goed, smaken verschillen en klant is koning.

Wat je moet kunnen om websites te maken

Kennis van zaken... Tegenwoordig zijn de technieken zeer geavanceerd en die beheers ik bij lange na niet allemaal. Daarom ook SimpeleWebsites, geen toeters en bellen, geen flash, dat vertraagt toch alleen maar, gewoon recht toe recht aan, maar wel alles wat je nodig hebt en met een mooie layout voor een schappelijke prijs.

Wil je meer? Dat kan, bij een ander en daar zal de prijs dan ook naar zijn. De prijzen die ik nu heb staan zijn wat aan de hoge kant maar dat zijn richtlijnen. Zodra iemand interesse heeft komen we daar altijd uit.

Tips voor vrouwen die een website willen

Een website is persoonlijk. Ik heb voor één van mijn klantjes een site gebouwd en haar daarna begeleid tot ze het helemaal zelf kon doen. Ik heb daar ook een handleiding voor geschreven. Ik maak dan ook een lege standaard pagina met hun eigen layout en kleuren zodat ze heel snel en makkelijk een nieuwe pagina kunnen maken.

Iedereen kan het, zo moeilijk is het niet, het is een kwestie van doen. Bijna alle providers bieden ruimte voor een site aan, je kunt het dus ook gewoon proberen zonder dat het je geld kost, je hoeft niet meteen een domein aan te vragen. Mijn eerste site staat ook nog gewoon bij Quicknet.

Aandachtspunten bij het bouwen van een website

De afmetingen van de beeldschermen waar de surfer achter zitten, verschillen nogal, een site kan er bij mij heel lelijk uitzien terwijl die bij de maker erg mooi is. Ik hou van enig symmetrie, dat is rustiger voor het oog en mijn favoriete lettertype is verdana, 8pt. Grote letters op mijn scherm vind ik erg lelijk, maar dat is persoonlijk. De afmetingen zijn wel heel belangrijk, je site in tabellen bouwen en de grootte in procenten opgeven is handig maar dan nog moet je op blijven letten want dat werkt niet altijd.

Verder heb ik zelf een hekel aan "Under Construction", probeer eerst lokaal zoveel mogelijk af te hebben voor je alles upload, link niet naar een pagina die er (nog) niet is.

Meer weten?

Bezoek Anita's websites

Simpele websites
Anita Onclin

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.