Eigen website

maandag 21 april 2008 -'Was ik de enige vrouw die alleen zwanger was?'

Mijn naam is Suzanne Buis, 34 jaar, zelfstandig ondernemer en single mamma van een prachtige peuterdochter. Sinds 2001 ben ik freelance columniste, schrijver en vertaler van kinderboeken en teksten voor heel diverse websites. Dit jaar richt ik me vooral op het bedenken en ontwikkelen van nieuwe sites.

Zwanger, maar alleen

In 2004 werd ik gepland zwanger, maar helaas: vanaf de eerste maand van de zwangerschap stond ik er grotendeels alleen voor. Op zich vond ik dat nog niet het zwaarst; wel dat ik bleef afwachten wat mijn jojo-ende ex wilde. Ik had veel behoefte om hierover te praten en ik kreeg geweldig goede steun van familie en vriendinnen, maar echt veel herkenning vond ik niet.

In 2005 werd mijn dochter geboren, maar nog was er het eerste jaar geen rust in ons leven. Ik moest op stel en sprong verhuizen met mijn baby aan de borst, mijn ex maakte het me erg moeilijk en omdat mijn bedrijf stil lag, had ik geen inkomen.

Het bleef me verbazen dat ik de enige leek te zijn die dacht alles voor elkaar te hebben: leuke vriend, compleet verbouwd huis samen, plannen over het combineren van het ouderschap met onze twee bedrijven, vervolgens dolblij met de zwangerschap en dat ik tóch ineens een aanstaande single mamma was. Dat moest toch meer vrouwen overkomen?

Mensen zeiden dat ik er een boek over moest schrijven. Maar ik was bang dat het een drama-verhaal zou worden waarmee ik jaren later niet geconfronteerd zou willen worden. Ik wilde iets dóen, iets waar anderen echt iets aan hadden.

Een paar maanden later besprak ik met een collega-internet-ontwikkelaar mijn plannen voor nieuwe websites. Er waren meer plannen dan mogelijke werkuren, ook al werkte ik drie dagen als mijn dochter bij de opvang was, plus elke avond en tijdens alle middagdutjes. Ik moest kiezen.

'Doe wat het dichtst bij je ligt,' zei mijn collega en dat advies volg ik nog steeds op. Op dat moment was het vooral die vraag: voelen meer vrouwen zich zo eenzaam, zwanger zonder partner?

De geboorte van een website

Zo is in 2006 mijn website Alleen maar zwanger geboren, voor alle vrouwen die (zonder partner) zwanger zijn of willen worden. Voor 'verlaten' vrouwen, bewust alleenstaande aanstaande moeders, vrouwen waarvan de partner in het buitenland of in de gevangenis is, wensmamma's die wel een kindje willen, maar geen geschikte partner hebben.

Belangrijkste onderdeel is het forum


Het belangrijkste onderdeel is het forum, waarop zo'n 800 vaste bezoekers zijn ingeschreven. Verder staan er veel ervaringsverhalen op de site, nieuwsberichten over (single) zwanger zijn of willen worden en een verzameling links naar sites waarop meer nuttige informatie staat. Mijn doel is vooral gericht te blijven op de vrouw die zwanger is of wil worden.

Geen artikelen over opvoeden e.d.

Daarom vermijd ik artikelen over opvoeden, welke spullen je moet aanschaffen, hoe je het beste kunt bevallen... Dergelijke dingen kun je lezen op andere prima sites en in tijdschriften, waar deskundigen advies geven.

Ervaringen lezen die je ergens anders zelden tegenkomt

Op Alleenmaarzwanger.nl kun je juist die ervaringen lezen en delen die je zelden tegenkomt in andere media. Ik hoop vrouwen te laten zien dat het echt prima kan lukken, dat we een sterk volk zijn.

Met deze focus houd ik de site ook overzichtelijk. En dat zorgt ervoor dat het me niet boven het hoofd groeit.

Tijdsbesteding onderhoud website

Het onderhouden, aanvullen en schrijven van artikelen voor de site kost me zo'n tien uur per week. Veel tijd zit ook in het beantwoorden van mailtjes, om bijvoorbeeld de gesponsorde prijsvragen te regelen.

Tot nu toe heb ik behalve Google Ads geen advertenties op de site gezet. Ook heb ik na onderzoek besloten geen subsidies aan te vragen, hoewel de kans groot is dat ik die kan krijgen. Het zijn keuzes die zorgen dat ik de vrijheid behoud om de site in te richten zoals ik dat belangrijk vind. Het gaat me om het nut voor de bezoekers, niet om de eisen en wensen van andere partijen en niet om het geld.

Bezoekers naar de site trekken

De meeste bezoekers komen op Alleenmaarzwanger.nl via zoekmachines. Samen met designer Rianne van Duin en de technische achterban van ICTSense hebben we gezorgd voor optimale omstandigheden voor zoekresultaten. Goede omschrijvingen, veel gerichte content, veel linkruils met nuttige sites.

Persberichten

Ook heb ik persberichten verstuurd aan honderden kranten en tijdschriften. Af en toe verschijnt ergens weer iets, veel zicht heb ik daar niet op. Verder zijn duizenden kaartjes verspreid via verloskundigen, huisartsenpraktijken, zwangerschapsyoga-centra. Daarvoor plaats ik oproepjes op de site, in de nieuwsbrief en op Hyves, wie er kaartjes wil ophangen in haar eigen omgeving. Het scheelt portokosten en het voorkomt dat het drukwerk in de bak verdwijnt. De kaartjes laat ik goedkoop drukken bij Vistaprint.

Mijn doel met deze website

Het rare is dat er nergens getallen te vinden zijn over de omvang van de doelgroep. Er wordt niet geregistreerd of vrouwen alleen zwanger zijn. Veel kinderen worden evengoed erkend, dus staat er een vader op de geboorteakte, terwijl die er sinds de verwekking misschien nooit (geweest) is.

450 unieke bezoekers per dag

Alleenmaarzwanger.nl heeft nu zo'n 450 unieke bezoekers per dag, maar ik heb dus geen idee hoe groot het aantal alleenstaande zwangere vrouwen is dat ik nog niet bereik. Mijn streven is weinig cijfermatig: ik zou willen dat elke vrouw die zonder partner zwanger wil zijn, of is, weet van het bestaan van Alleenmaarzwanger.nl. Dan hoeft geen vrouw ooit te denken dat ze de enige is.

Website

Alleen maar zwanger

Meer over Suzanne's werk als schrijfster en websitemaker

Suzanne Buis© Petravanvliet.nl
Nog meer handige leestips!


Hulc platform om opdrachten te scoren voor je blog.

2 opmerkingen

 1. Dag allemaal, hierbij even een update over hoe het gaat met mijn moederbedrijf! De website www.alleenmaarzwanger.nl wordt sinds enkele jaren gerund door Care for Women. Helaas had ik te heb ik een boek voor volwassenen uitgegeven weinig tijd meer, naast mamma zijn en een bedrijf runnen.
  Intussen('Ik date maar wat', een serieus grappige reisroman) en een stuk of acht nieuwe kinderboeken. Mijn dochter leert lezen en schrijven in groep 3, ze vindt school superleuk, dus dat is geweldig.
  Ik ben dus nog steeds heel blij met mijn moederbedrijf!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er ging iets mis met posten, dit wilde ik schrijven:

  Dag allemaal, hierbij even een update over hoe het gaat met mijn moederbedrijf! De website www.alleenmaarzwanger.nl wordt sinds enkele jaren gerund door Care for Women. Helaas had ik te weinig tijd meer, naast mamma zijn en een bedrijf runnen. Gelukkig helpt de site en vooral het forum nog steeds veel vrouwen aan advies en (h)erkenning.

  Intussen heb ik een boek voor volwassenen uitgegeven ('Ik date maar wat', een serieus grappige reisroman) en een stuk of acht nieuwe kinderboeken. Mijn dochter leert lezen en schrijven in groep 3, ze vindt school superleuk, dus dat is geweldig.
  Ik ben dus nog steeds heel blij met mijn moederbedrijf!

  Vriendelijke groeten en onderneem-ze,
  Suzanne Buis

  BeantwoordenVerwijderen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.