ByKay draagdoeken

zaterdag 10 augustus 2019 -
by kay interview

Kay Poelen heeft een visie: 'We moeten leren weer op onze eigen intuïtie te vertrouwen in plaats van op de vaak tegenstrijdige adviezen van het consultatiebureau, familie en vrienden. Stop met luisteren naar derden, en begin met luisteren naar je kind en jezelf,' dat is Kay's motto.

Kay weet waar ze het over heeft, want samen met haar man Peter heeft ze vier kinderen. NoukMik  Sep en Yip (3). Kay geeft haar kinderen borstvoeding tot ze een jaar of vier zijn, en voedt inmiddels al bijna twaalf jaar. Tussen de bedrijven door verbouwt ze met Peter een oude boerderij in Wijchen, en runt sinds zeven jaar haar eigen bedrijf ByKay.

Fun fact


Wist je dat ze ook draagdoeken verkopen bij de DM drogist?

ByKay: een organische start


Het verhaal achter ByKay is bijzonder, want Kay was helemaal niet van plan om een eigen bedrijf te starten. Ze was gewoon niet zo blij met het toenmalige aanbod op het gebied van draagsystemen. 'Dat kan ik beter,' dacht ze, en voegde de daad bij het woord.

Kay: 'Ik maakte eerst een draagdoek voor mezelf, later voor vrienden en kennissen en dat kringetje werd steeds groter. Op dit moment worden mijn draagdoeken door heel Europa verkocht en vanaf 2013 zelfs daarbuiten. De draagdoeken worden tegenwoordig in een heel productieproces gemaakt, want aantallen zou ik nooit meer aankunnen in mijn eentje! Een groot deel wordt in een naaiatelier om de hoek gemaakt. De rest in Polen.'

ByKay draagdoeken: wat maakt ze zo bijzonder?


De bykay draagdoeken zijn meer dan alleen maar een draagsysteem: er zit een filosofie achter, namelijk dat dragen belangrijk is voor de band met je kind. Die filosofie vind je terug op de verpakking, en in het instructieboekje van de draagdoeken:

'Als gepassioneerde moeder van 4 kinderen, die zich op haar eigen eigenwijze wijze met natuurlijk ouderschap bezighoudt, ontdekte Kay Poelen al snel de voordelen van de draagdoek: huidcontact, geborgenheid, een praktische manier van dragen en je kindje altijd dichtbij je. Ze ontwikkelde een nieuw concept van deze eeuwenoude manier van dragen in de vorm van een comfortabele en trendy draagdoek, perfect van model én kwaliteit. Daarnaast ontwierp zij een lijn van bijpassende accessoires. Dit alles met één doel voor ogen: Zoveel mogelijk tevreden baby`s en ouders laten genieten van een relaxter leven mét een draagdoek!'

Om deze reden is Kay erg blij dat haar draagdoeken ook door crèches worden gekocht. 'Het is fijn voor de ouders om te weten dat wanneer ze een huilbaby hebben, ze met een gerust hart ze naar hun werk kunnen gaan, omdat de verzorgers in het kinderdagverblijf de baby tegemoet kunnen komen in zijn behoefte aan huidcontact!

ByKay draagdoeken: wat ze zo bijzonder maakt


 • Kwaliteit
 • Trendy
 • Prijsverhouding
 • Service
 • ByKay staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: de draagdoeken worden zo dicht mogelijk bij huis gemaakt in Nederland, en altijd binnen Europa.
 • Ons afval gaat zoveel mogelijk naar creatieve opleidingen of instanties die er weer iets goeds mee kunnen doen
 • B-keuze draagdoeken verdwijnen niet in het actie-schap, maar gaan naar asielzoekcentra, tienermoeders en nu ook naar Afrika, waar deze in kindertehuizen gebruikt worden. Deze baby’s hebben extra veel huidcontact en geborgenheid nodig

ByKay: het materiaal van de draagdoeken


De stof wordt speciaal voor Kay geproduceerd en voldoet dus aan al haar eisen.

ByKay Tricot draagdoeken


 • 100% katoen,
 • zacht, veel draagkracht, dus niet teveel rek
 • smalle deling, dus heel sterk
 • Oeotex gecertificeerd
 • voldoet aan alle veiligheidseisen.

ByKay Geweven draagdoeken


 • linnen/katoen mengsel
 • alleen diagonale rek
 • veel draagkracht
 • hoge kwaliteitsstof, trendy
 • Oekotex gecertificeerd
 • voldoet aan alle veiligheidseisen

Nieuw in ByKay's assortiment is de geweven denim: deze draagdoek werd meteen een bestseller.

Concurrentie


Met de concurrentie houdt Kay zich eigenlijk nauwelijks bezig. Soms worden haar draagdoeken gekopieerd, maar dat beschouwt ze als een compliment. Al wil dat niet zeggen dat klakkeloos imiteren zomaar geaccepteerd wordt.

'Ik geloof in mijn eigen kracht en blijf innoverend bezig, met oog op kwaliteit op alle mogelijke fronten. De markt is groot genoeg voor ons allemaal, en mijn visie is om zoveel mogelijk baby’s en ouders in contact te brengen met de draagdoek en aan het dragen te krijgen. In welke draagdoek of draagsysteem ook.Natuurlijk vind ik het leuk dat mijn bedrijf groeit, maar rijk worden is niet mijn drijfveer. Het verschil kunnen maken voor ouders vind ik veel belangrijker! We krijgen regelmatig vragen van mensen die een ander merk draagdoek kochten, maar geen antwoorden op hun vragen kregen. Wij helpen iedereen! Ook de mensen die ergens anders hun draagdoek kochten. Want dat is waar het voor mij om draait: de draagdoek op de uitzetlijst krijgen, zodat iedereen van alle voordelen kan genieten! Draagdoeken moeten bij de standaard uitrusting van jonge ouders gaan horen.


Kostprijs + marge +winkelprijs + marge winkel = eindprijs


De prijs van bykay draagdoeken berekent Kay als volgt: kostprijs + marge voor ons + winkelprijs + marge winkel = eindprijs. Daarbij kijkt ze uiteraard naar de prijzen op de huidige markt. Vaak moet er tussen de verschillende schalen marge ingeleverd worden, en aangezien winkelmarges en distributeursmarges zo goed als vast staan, gaat dat van ByKay's marge af. 'Ik vind het belangrijker dat de draagdoek laagdrempelig aan te schaffen is, dan dat wij een hogere marge per draagdoek verdienen.'

Verkoop draagdoeken neemt toe


Kay ziet dat de verkoop van draagdoeken toeneemt. Ze denkt dat dit te maken heeft met een algemene tendens waarin mensen bewuster gaan leven: terug naar de basis, en naar wat echt belangrijk is. Daarnaast is er een heel praktisch verklaring volgens Kay: 'Als je minder te besteden hebt, of in Amsterdam vier hoog woont en dan ga je écht geen kinderwagen van 600 euro kopen. Dan zijn of 2 draagdoeken veel goedkoper en praktischer!

Marketing en promotie


Kay is actief op Twitter en Facebook, omdat ze het belangrijk vind om bij te blijven. Maar bovenal vertelt ze gewoon haar verhaal, en dat verhaal wordt vanzelf verder verteld.

Combinatie privé en gezin


Privé en werk lopen bij Kay erg door elkaar. Nadat ze de oudste kinderen naar school heeft gebracht, gaat ze met haar jongste en pup Pip naar kantoor. Onder schooltijd werkt ze daar, en na een lekker kopje thee met de kinderen na schooltijd, werkt ze thuis. 's Avonds als de kinderen in bed liggen, begint haar 'derde werkdag'. Soms tot een uur of elf, soms tot vroeg in de ochtend. Hierdoor merken de kinderen er weinig van dat Kay zoveel uren draait. 'Ik ben er in ieder geval bijna altijd voor ze, als ze me nodig hebben hoeven ze maar te roepen.'

Twee keer in de week komen haar ouders helpen met klussen en de kinderen. Dat geeft Kay de vrijheid om wat vaker op pad te gaan, en afspraken te plannen.

Kay heeft zoveel plezier in haar werk, dat het meestal niet eens als werk voelt.  Ze geniet van het verschil dat ze kan maken voor ouders, van de vrijheid haar eigen koers te bepalen, en met haar grote ambities toch zoveel bij haar kinderen te zijn.

Tip van de redactie


De leuke draagdoeken van ByKay zijn onder andere verkrijgbaar bij draagdoek.nl en natuurlijk via Kay's eigen website www.bykay.com.

Zie ook de post Baby model!

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.