Beleggen als manier om geld te verdienen

donderdag 19 juli 2018 -
zzp'er en beleggen

Omdat sparen op het moment door de lage rente weinig zoden aan de dijk zet, kiezen sommige mensen ervoor om hun te geld te beleggen.

Wat is het verschil tussen sparen en beleggen eigenlijk?


Het grootste verschil tussen sparen en beleggen is het de zekerheid die je hebt. Bij sparen weet je wat het je kan opleveren. Bij beleggen moet je dat maar afwachten. In het ergste geval verliezen je gekochte aandelen hun waarde en verlies je geld.

Maar dat is natuurlijk niet het uitgangspunt!

Het grote voordeel van beleggen ten opzichte van sparen is dat het potentieel veel meer geld kan opleveren. Voor het hogere risico dat je loopt, wacht je dus potentieel een hogere beloning. Terwijl je spaargeld amper groeit door de lage rente, zouden je beleggingen wél flink meer waard kunnen worden.

Waarom beleggen we niet meer?


Hoewel beleggen dus meer geld op kan leveren, blijven de meesten van ons toch vasthouden aan de spaarrekening. Waarom is dat?

Uit onderzoek blijkt dat we beleggen vaak eng vinden. 'Ze durven niet,' blijkt uit onderzoek van Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie. Brounen:

'Mensen moeten het zelf doen, maar weten niet hoe.'

Als zzp'er moet ik bekennen dat ik precies in deze groep Nederlanders val. Ik vind beleggen ook een beetje eng. Bovendien weet ik er bijna niets vanaf. Voeg daaraan toe dat ik het een saai onderwerp vind, en je hebt een zzp'er die liever spaart dan belegt.

Hoogleraar Boumen vindt dit een slechte zaak.

Hoe kun je gaan beleggen ook al vind je het eng?


Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel: verzamel informatie over beleggen. Lees je in, en vraag naar ervaringen van anderen die al wel durven te beleggen.

Of zoek een betrouwbare financiële adviseur en laat die je uitleggen wat je mogelijkheden zijn.

Stappenplan bij BeSmart om te kijken of beleggen iets voor je is


Op bijvoorbeeld besmartib.nl vind je een heel eenvoudig stappenplan dat je kunt volgen. Zelfs ik vond het goed te doen! Als zzp'er koos ik voor de optie: 'financiële buffer'. Want net als de meeste zzp'ers heb ik geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een buffer is dan wel handig.

Ik koos 'financiële buffer'

Het enige nadeel vond ik dat je aan het eind van het keuzeproces je gegevens moet achterlaten. Ik had eigenlijk gehoopt meteen een soort van advies te krijgen.

Bronnen van informatie over beleggen
Conclusie over beleggen als zzp'er


Als zzp'er is beleggen een manier om je geld te vermeerderen. Wat de meeste zzp'ers tegenhoudt is de angst voor het onbekende. Ik heb daar zelf ook last van.

De truc is om jezelf goed  te informeren zodat je weet wat je doet.

Heb jij wel eens belegd? Wat zijn je ervaringen? En heb je handige tips?

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.