Werken vanuit huis: hoe zorg je dat je ook echt aan het werk gaat?

zondag 2 juli 2017 -
werken vanuit huis
Als je vanuit huis werkt als zzp-er is er niemand die je vertelt wat je moet doen. Of die je zegt dat je aan het werk moet gaan.

Het moet allemaal van jou komen.

Voor sommige mensen is best dat lastig. Eén van de grootste problemen is uitstelgedrag. Veel zzp-ers hebben moeite om daadwerkelijk te gaan zitten en aan het werk te gaan. Er is altijd nog wel 'even' iets anders dat ze eerst willen doen.

Laten we eerst eens op een rijtje zetten met elke uitdagingen je als zzp-er die werkt vanuit huis te maken kunt krijgen!

Waarom werken vanuit huis lastig kan zijn


 1. Je persoonlijkheid. Ieder mens is anders. De één doet het goed op ritme en routine, een ander houdt er juist van om op het laatste moment te bedenken wat ze eens zal gaan doen. Deze laatste voorkeur kan lastig zijn als je werkt vanuit huis.
 2. Buren, vrienden en familie. Sommige mensen denken dat iemand die werkt vanuit huis wel tijd heeft! Dus doen ze vaak een beroep op je, of komen even gezellig langs voor een kopje koffie. Jij bent immers toch thuis!
 3. Wilskracht. Je wilskracht kun je vergelijken met een spier. Hoe meer je hem traint, hoe sterker hij wordt. En als zzp-er is wilskracht belangrijk. Want je hebt wilskracht nodig om aan de slag te gaan. Want niemand anders zegt het tegen je.
 4. Zelfdiscipline. Zelfdiscipline ligt in het verlengde van wilskracht. Als zzp-er is het belangrijk dat je de zelfdiscipline kunt opbrengen om achter je bureau of keukentafel te gaan zitten en te werken.

Thuiswerken: hoe zorg je er voor dat je ook echt aan het werk gaat?


Oké, nu duidelijk is waar je tegenaan kunt lopen als zzp-er/thuiswerk is het tijd voor oplossingen! Want ik houd er niet van om problemen te presenteren, maar vervolgens geen oplossing te bieden.

1. Houd je aan je werkschema en dagindeling


Maak een werkschema en houd je daar ook aan. Bepaal hoeveel uren je per week aan je bedrijf wilt besteden. Laten we zeggen dat je kiest voor een 40-urige werkweek. Plan op basis daarvan je werktijden. Bijvoorbeeld: je begint elke dag om 9.00, want dan zijn de kinderen naar school. En je werkt, inclusief pauzes, tot 17 uur.

2. Begin op tijd

Als je in de kleine kinderen zit, moet je die waarschijnlijk eerst naar school brengen. Maar begin zo snel mogelijk daarna. Verdien je bijvoorbeeld met Opinieland? Start dan meteen met enquetes invullen zo gauw je terug bent van de 'school run'.

3. Zorg voor je eigen werkruimte


Als zzp-er die vanuit werkt kunnen privé en werk nogal door elkaar heen lopen. Creëer als het even kan een aparte werkplek. Dan word je minder snel afgeleid.


4. Doe de voordeur op slot!


Heb je een kantoor aan huis, en vallen mensen te gemakkelijk binnen onder werktijd? Doe dan gewoon de deur op slot. Laten we wel zijn: als je buitenshuis werkte was je er ook niet. En op je werkdag ben je ook niet beschikbaar. Dus doe gewoon de deur op slot. Je bent er niet.


Schuif aan bij een freelance werkruimte


Mocht bovenstaande niet werken, dan vind je tegenwoordig overal plekken waar je gratis kunt gaan zitten werken. Dat is bovendien ook een goede manier om 'collega's te krijgen. Mogelijke plekken zijn:

 • Bagels & Beans
 • Bibliotheek
 • Officiële freelance werkplekken

5. Wees streng voor jezelf


Waak er voor dat je 'even' op Facebook gaat kijken, en vervolgens drie uur later opschrikt... Ik mag van mezelf bijvoorbeeld pas mijn mail checken als ik eerst alle posts voor die dag live heb gezet.


6. Zorg voor pauzes


Het is belangrijk dat je zo nu en dan even een stapje terug doet van je werk. Zo heb ik altijd koffiepauze van 10 tot 10.30. Ik lunch om 12 uur en daarna laat ik de hond uit. Dat kost me 45 minuten. Na die wandeling ben ik weer helemaal fris.


Heb jij nog aanvullende tips?

15 opmerkingen

 1. DIT: Buren, vrienden en familie die denken dat je niks hoeft te doen omdat je thuis werkt. Het woord zegt 't al... werkt, werken! Ik kan me daar ontzettend aan irriteren, vooral als ze onaangekondigd langskomen en 'maar heel even blijven' maar een uur later nog niet weg te branden zijn. Zelfs niet nadat ik zeg dat ik moet werken. Dus boven zitten zonder ramen en deuren te openen werkt voor mij 't beste. Goede tips!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt me inderdaad erg vervelend Priscilla. Mensen lijken je werk dan ook niet serieus te nemen. Dat zou ik ook irritant vinden. Gewoon niet open doen lijkt me een goede oplossing.

   Verwijderen
 2. Wat een goede tips! Ik merk zelf als freelancer dat het soms lastig is om echt er voor te gaan zitten. Dus super bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zeer goede tips, vooral het laten afleiden of het uitstellen. Zou ik zeker weer doen. Wat eigenlijk niet mag als je thuis werkt. Misschien nog een tip? Is een taak af beloon je zelf met wat extra pauzes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is een leuke tip Sanne! Je moet je zelf inderdaad belonen, want iemand anders doet het niet als je alleen thuis werkt : )

   Verwijderen
 4. Super tips heb je gegeven! Het lijkt mij best lastig om vanuit huis te werken. Met bloggen heb ik soms al moeite haha

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het ook thuis af en toe lastig om aan het werk te gaan. Ik ga daarom soms in een cafeetje zitten. Nadeel (of voordeel) is dat je dan wel af en toe koffie moet bestellen 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij mij gaat het allemaal nog rommelig. Ik heb een peuter thuis en eigenlijk alleen in de avonduren tijd. Ik blog afhankelijk van energie en vooral vanuit gevoel en inspiratie. vaste tijden hebben voor mij nu geen zin maar wie weet in de toekomst als ik er echt mijn werk van maak :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Handige tips! Voor mijn blog werk ik natuurlijk thuis

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goede tips! Ik kan op dit moment ook alleen werken als de kleine savonds in bed ligt. Soms heb ik echt geen zin maar dan maak ik gewoon zin. Kopje thee lekker met koekje en gaan met die banaan

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een goede tips! Mijn zelfdiscipline is nog niet zo goed, ik raak snel afgeleid ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb een praktijk aan huis en dan komen er leerlingen naar mij toe dus dan moet wat doen. Maar als ik andere werkzaamheden moet doen vind ik het soms lastig als er bv in huis ook nog van alles moet gaat gelukkig steeds beter

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Eentje die ik zelf eigenlijk eens wat vaker toe zou moeten passen: plan maximaal 60% van de uren die je beschikbaar hebt in! Grote kans dat er wat dingetjes uitlopen, nieuwe dingen tussendoor komen of dat de prioriteiten wat schuiven. Gebeurt dat allemaal niet, dan kun je er altijd wat van je 'extra'-lijstje bij pakken, maar als het wel gebeurt, zit je tenminste ook niet meteen in de stress!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind dit echt geweldig! Heel inspirerend die pauzetijden. Ik lunch wel, maar koffiepauzes zijn natuurlijk ook belangrijk! Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.