Fulltime blogger als beroep: hoe zit het met je financiële zekerheid?

zondag 28 mei 2017 -
aov regelen als zzp-er

Nederland telt veel zzp'ers. Mensen die in hun eentje een bedrijf runnen, zonder personeel.

Als fulltime blogger ben ik ook een zzp'er!

En dat bevalt me uitstekend. Ik houd van de vrijheid die fulltime bloggen me biedt. Zo kan ik perfect mijn eigen tijd indelen, en afstemmen op de schooltijden van de kinderen.


Geen vast maandinkomen als fulltime blogger


Maar er is ook een schaduwzijde aan het zzp'er zijn, en dat is financiële onzekerheid. Je bent als fulltime blogger niet verzekerd van een vast maandinkomen. Het is voor mij tenminste elke maand weer afwachten hoeveel opdrachten er binnenkomen. Natuurlijk doe ik daar mijn best voor, maar de ene maand zijn er meer inkomsten dan de andere.

Meerderheid zzp'ers heeft geen verzekering


Eén van de andere zorgen over zzp'ers is dat ze vaak geen pensioen en/of arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben. Volgens Maudie Derks, algemeen directeur van Acture heeft maar liefst 80% van de zzp'ers geen verzekering. De trend is dat alleen zzp'ers met veel inkomsten een verzekering afsluiten.

Maar dit maakt zzp'ers kwetsbaar. Want stel dat je ziek wordt en niet meer kunt werken. Dan heb je zonder een goede AOV dus geen financieel vangnet.

Waarom hebben zzp'ers dan niet gewoon een AOV?!

Het antwoord is heel eenvoudig: ze vinden het vaak te duur. Of te ingewikkeld. Of te saai om te regelen.

Ik ben fulltime blogger en ik heb geen AOV. Schaam.



Met het schaamrood op mijn kaken moet ik bekennen dat ik als fulltime blogger inderdaad (nog) geen AOV heb. Daarom besloot ik me er toch maar eens in te verdiepen.


Wat zou een AOV mij kosten als fulltime blogger?


Bij Allianz (een verzekeraar) kon ik met een paar eenvoudige stappen mijn poteniële premie voor een arbeidsongeschiktheidspremie berekenen. En ik moet zeggen dat het maandbedrag dat ik kwijt zou zijn om mezelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid me enorm meeviel. Kijk maar:

AOV voor ZZP-er

€ 68,99 per maand is best goed te doen. Eerlijk gezegd vind ik het nu nog dommer van mezelf dat ik dit niet goed geregeld heb.

N.B. Het beroep Blogger hebben ze nog niet als mogelijkheid om in te vullen. Daarom heb ik maar gekozen voor journalist. Ik weet wel dat ik dat niet ben, maar het leek mij het dichtst in de buurt komen van fulltime blogger.

Vergelijken: wat kost een AOV me elders?


Ik besloot ook eens te kijken wat een AOV me bij Centraal Beheer zou kosten. Daar vroegen ze weer andere dingen. Ik moest daar mijn bruto jaar inkomen bijvoorbeeld opgeven. Volgens hen zou ik 106,16 per maand kwijt zijn aan een AOV. Een stukje duurder dus.


Mijn conclusie over een AOV voor fulltime bloggers

Zoals zoveel zzp'ers/fulltime bloggers heb ik mezelf niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Dat komt enerzijds doordat ik er geen geld aan wilde uitgeven en anderzijds doordat het me zo lastig leek om te regelen. Maar deze bezwaren blijken onterecht.

Want verzekeraars bieden handige rekentools aan waarmee je een goede indicatie krijgt van de kosten van een AOV. En voor zo'n €100,- per maand koop je voor jezelf een stuk financiële bescherming en veiligheid.

Mocht je dan uitvallen om de één of andere reden, en tijdelijk je werk niet kunnen doen, dan hoef je in ieder geval niet ook nog te stressen over je inkomen!


Nou ben ik wel benieuwd: heb jij een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

2 opmerkingen

  1. Nee, ook ik heb geen verzekering. Wat mij tegelijkertijd ook een beetje angst in boezemt: betalen ze puntje bij paaltje wel uit?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat Gera noemt is inderdaad wel even belangrijk om rekening mee te houden. Wat is bijvoorbeeld de wachttijd, de periode waarna ze pas uitbetalen. Soms is dat een jaar. Dan kun je je afvragen of het dan nog nodig is, of dat je binnen die tijd al wat anders geregeld hebt. Ik heb er laatst ook even naar gekeken en mijn premie was zelfs nóg lager! Ik heb er toen nog wel over getwijfeld, maar die twijfel nog niet omgezet in actie.

    BeantwoordenVerwijderen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.