Kinderdagverblijf of gastouder?

dinsdag 11 april 2017 -
wahm, thuiswerken

Een zwangerschap is iets bijzonders. Daar wil je dan ook 9 maanden van genieten. Toch is het verstandig om even van die roze wolk af te stappen en wat verder de toekomst in te kijken.

Want hoe gaat het leven eruit zien als jullie kleine hummel ter wereld is gekomen? Wil je blijven werken? En zo ja, wie past er dan op je pasgeboren kindje?

Ook als zzp-er of wahm heb je soms oppas nodig.


Kinderopvang


Kinderopvang heb je in alle soorten en maten. Het kan dan ook even puzzelen zijn voordat je de perfecte oplossing voor jouw gezinssituatie hebt gevonden.

Misschien heb je wel lieve ouders die staan te popelen om hun rol als oppas opa en oma in te nemen. Of wellicht ziet jouw partner mogelijkheid om een pappadag in te lassen? Helaas is niet iedereen gezegend met deze vertrouwde opties.

Als opa of oma niet kunnen


Maar gelukkig zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Zo kan je kiezen voor een oppas aan huis als je het nog té spannend vindt om je kleintje ergens anders onder te brengen. Wil je juist dat je kindje leert om met andere kinderen om te gaan?

Dan is kinderopvang of gastouderopvang een goede optie. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen die twee?

Gastouder 


Een gastouder geeft je kindje persoonlijke aandacht in een huiselijke sfeer. De opvang kan plaatsvinden bij de gastouder zelf of gewoon bij jullie thuis. Dit is uiteraard afhankelijk van je eigen wensen en die van de gastouder. Een gastouder past niet op meer dan 6 kindjes tegelijkertijd. 


Voordelen: 



  • Bij een gastouderopvang zijn de groepen over het algemeen veel kleiner dan bij een kinderopvang. Dit betekent dat je kleine spruit meer aandacht zal krijgen. 
  •  Na je verlof zal je kleintje voor het eerst lange tijd zonder zijn mama moeten. Dat is even wennen. Een gastouder kan deze overstap verzachten doordat de opvang in huiselijke sfeer plaatsvindt. 
  •  Een gastouder is vaak meer flexibel dan een kinderopvang. Je kunt met haar overleggen. Wellicht wilt ze eens een warme maaltijd koken, je kindje thuis afzetten of in het weekend oppassen. Gastouderopvang is over het algemeen voordeliger dan een kinderdagverblijf. 


Tip: Ben je opzoek naar een gastouder in de buurt? Op Oppassite Sitly vindt je er zo één die staat te popelen om op jouw kleintje te passen.

Kinderdagverblijf 


In Nederland kan een baby’tje vaak direct na verlof naar een kinderdagverblijf. Let op: de geaccepteerde leeftijd kan wel per crèche verschillen, vraag het voor de zekerheid even na. Een kinderdagverblijf (of crèche) vangt kinderen op tot 4 jaar. Daarna gaan ze naar de basisschool.

Voordelen:


  • Een kinderdagverblijf is speciaal ingericht voor kinderen en moet voldoen aan strenge eisen. De spelletjes en activiteiten zijn ontwikkeld door professionals en aanwezig om je kindje optimaal te stimuleren.   
  • De medewerkers hebben tenminste een pedagogische opleiding afgerond. Dit betekent dat je kindje in handen is van een pro. De prijs is meestal inclusief luiers, eten en drinken. Kinderdagverblijven zijn merendeels van het jaar 5 dagen in de week geopend.
  • Doordat er meerdere medewerkers aanwezig zijn, hoef je zelf geen stappen te ondernemen wanneer je vaste leidster ziek is. 


Geen enkele keuze is goed of fout. Voor welke optie je gaat is afhankelijk van je gezinssituatie en wat jullie belangrijk vinden in de opvoeding van jullie kindje.

Wel eens gedacht over je baby als model?

2 opmerkingen

  1. Wat mij betreft een beetje onvolledig artikel. Goed om de feiten en voordelen op een rijtje te zetten voor (nieuwe) ouders. Maar een gastouder is, zeker indien aangesloten bij een organisatie, ook een pro met opleiding en waarbij het huis aan vele eisen voldoet. Bij gastouders betaal je enkel de uren af die je afgesproken hebt of die je afneemt, dit maakt het vaak goedkoper. Geen 7 tot 19u kosten als je die niet nodig hebt. Een kinderdagverblijf biedt inderdaad als voordeel dat hij altijd open is, ook tijdens vakantie. Zodat je niet zelf, of via de organisatie iets hoeft te regelen tijdens vakantie, ziekte etc.

    BeantwoordenVerwijderen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.