Thuiskapster: Herma's Hoofdzaakje

zondag 1 mei 2016

Herma de Vries (39) woont samen met haar vriend Stefan, en hun dochter Nona (7). Na de middelbare school volgde ze een opleiding aan het Hairstylisten College, en daarna nog een aantal cursussen grafische vormgeving.

In februari 2011 startte ze Herma's hoofdzaakje, en wij interviewden haar!

Hoe kwam je op het idee van Herma's Hoofdzaakje?


Ik zocht naar een betere manier om werk en gezin te combineren. Ik werkte vanuit huis en dat beviel me ontzettend goed. Je bent geen tijd kwijt aan reistijden en het bedrijf was flexibel genoeg om mij volledig mijn eigen tijd te laten indelen.

Dit was handig, want doordat Nona een beperking heeft, heb ik regelmatig afspraken bij verschillende specialisten, extra overlegjes en moet ik handjes helpen op school en dergelijke. Bovendien merkte ik dat ik het wel heel prettig vond, in mijn eentje werken.

Helaas lag het werk zelf me helemaal niet, dus ik ben er mee gestopt.

'Ik begin voor mezelf!'


Vervolgens leek het alleen maar logisch om 'dan maar' voor mezelf te beginnen. Het lag voor de hand om mijn oude vak op te pakken, dat zich daar prima voor leent. Ik ben nu dus druk bezig met van Herma's Hoofdzaakje een succes te maken.

Naast Herma's Hoofdzaakje doe ik ook nog 'bijzaakjes'. In opdracht doe ik grafisch werk (logo-ontwerp, huwelijksaankondigingen, geboortekaarten, uitnodigingen etc.) voor bedrijven en particulieren.


Wat moet je kunnen om Herma's Hoofdzaakje te runnen?



Je moet zelfstandig kunnen werken, in jezelf geloven en goed werk afleveren, natuurlijk.

Wat is het leukst?



Blije klanten, die terug komen. En het feit dat ik aan niemand, behalve mezelf, verantwoording hoef af te leggen.

Wat is de grootste uitdaging?



Klanten werven.

Wat doe je aan marketing en publiciteit?

  1. Ik heb mooie kaarten ontworpen met daarop een wervend tekstje, en die heb ik overal in winkels e.d.Ik heb huis-aan-huis flyers verspreid.
  2. Ik heb een advertentie op Marktplaats.nl gezet. 
  3. Ik heb een twitteraccount voor Herma's Hoofdzaakje aangemaakt.

Hoe kwam je op de naam?



Het thuisknippen is nu even de hoofdzaak en het grafische werk de bijzaak, dat was natuurlijk wel lollig. Ook vanwege de dubbele betekenis van het woord hoofdzaak.

Hoe bepaal je je prijzen?



Ik heb een beetje rondgekeken naar wat anderen rekenen en daar ben ik wat tussen gaan zitten.

Zijn jouw reiskosten bij de prijs inbegrepen?



Ja.

Hoe is je logo tot stand gekomen?



Daar ben ik zelf gelukkig heel handig in...

Hoe heb je je voorbereid om Herma's Hoofdzaakje te starten? Ging je naar de KVK, maakte je een ondernemersplan?



Ik heb voor Herma's Hoofdzaakje heel weinig hoeven investeren en hoefde dus niet naar de bank. Dat bespaarde mij gelukkig het maken van een ondernemersplan. Uiteraard heb ik mij wel laten inschrijven bij de KvK.

Hoe combineer je het met je gezin?



Ik werk alleen binnen de schooltijden van mijn dochter. Die heeft een continurooster, dus ik kan dan wel wat uren maken. Soms zit ik 's avonds nog achter de computer vanwege een grafische opdracht, maar dat is (nog) geen probleem.

Hoe lang duurt de opleiding die je nodig hebt om hairstylist aan huis te worden?



De opleiding die ik heb gedaan duurde een jaar.

Wat raad je mensen aan die hairstyliste aan huis willen worden?



Gewoon doen! Het is heel leuk, maar je moet wel tegen het alleen werken kunnen.

Hoe lang duurt een gemiddelde knipbeurt?



Nou, dat hangt natuurlijk een beetje van de klant en het model af, maar laten we zeggen tussen een kwartier en een half uur.

Hoeveel mensen kun je op een dag knippen?



Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Als je meerdere klanten op een adres hebt, dan loopt het lekker op. Maar is het telkens één per adres en wonen ze ook nog eens een eindje van elkaar af, dan kun je dus minder doen. Omdat het nog niet storm loopt met de klanten, weet ik nog niet wat het maximum is.


Wat is je doel met Herma's Hoofdzaakje? Is dat bijvoorbeeld financiële onafhankelijkheid?



Ja, het financiele aspect was wel belangrijk. Het is echt geweldig om geld te verdienen met je eigen werk. Tegenwoordig wordt zelfs voor de kleinste baantjes zoveel van je verwacht, terugkomdagen, evaluatiegesprekken, "geen negen tot vijf mentaliteit", noem maar op. Dat is natuurlijk prima, maar ik heb altijd gevoeld dat ik er meer in stopte dan dat ik ervoor terug kreeg. Dat is allemaal anders als je het voor jezelf doet. Goed voor je eigenwaarde!

Moest je veel investeren om Herma's Hoofdzaakje te starten?



Nee, dat viel heel erg mee. Ik moest wat spullen nieuw kopen; scharen, tondeuse e.d., ik moest wat investeren in het drukwerk, de inschrijving bij de KvK, dat was het.

Wat onderscheidt jou van andere hairstylistes?



Ik ben technisch goed. Ik vind het echt een uitdaging als mensen tegen me zeggen dat ze melkboerenhondenhaar hebben, dat nooit wil zitten. Je kunt nog zulk weerbarstig haar hebben, met een goeie coupe zit er voor iedereen een leuk model in, daarvan ben ik overtuigd. En ik vind het dan ook een kick als ik dat kan laten zien aan mensen. Dat is ook de reden dat ik mij vooral richt op het knippen.

Wil je meer weten, of een afspraak maken bij Herma's Hoofdzaakje?

Bezoek dan haar website: Herma's Hoofdzaakje of bezoek Herma's Facebookpagina!

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.