De vrouwen achter winkel Grolse Meisjes |
Ik ken Groenlo als een leuk klein stadje. Er zitten een Kruidvat en een Hema, maar daarnaast vind je er allemaal leuke en unieke winkeltjes. En één van die winkels heet Grolse Meisjes. Op een zaterdagmiddag werd ik aangenaam verrast door deze leuke winkel!
Grolse Meisjes wordt gerund door Leonie Giezen (33) en Marjolijn Gerritsen (36). Allebei combineren ze het moederschap met een baan én Grolse Meisjes.
Ik interviewde ze over hun leuke winkel.
Hoe kwamen jullie op het idee om een creatieve pop-up store te beginnen?
Halverwege 2014 werden we benaderd door Linda Commandeur, onze stadsmanager. Ze vroeg of we wilden meedoen aan een brainstormsessie met andere meiden. Met het idee om creatief bezig te zijn, en een winkel te beginnen. In mei zaten we met 10 meiden om de tafel. Uiteindelijk bleven er 5 over die wel verder wilden met het idee. We kenden elkaar dus niet van te voren.
Waarom in Groenlo?
Omdat we allemaal uit Groenlo komen en de stad een warm hart toedragen. We wilden bijdragen aan de leefbaarheid, en dus was het een logische stap om in Groenlo te beginnen.
Waarom kozen jullie eerst voor een pop-up store*?
Om het voor onszelf minder spannend te maken. Een winkel beginnen met vijf vreemden is nogal wat. Niemand wist wat we konden verwachten, en wat we nu precies wilden. Om het voor onszelf laagdrempelig te houden kozen we voor een pop-up store. Lekker pionieren en uitproberen. En als het na een half jaar niet zou slagen, hadden we het in ieder geval geprobeerd en een leuke tijd gehad.
Hoe pakten jullie het aan om een pop-up store op te starten?
Gewoon doen! Veel ideeën ontstonden gaandeweg. We stonden er allemaal heel open in, en dus werden ook veel ideeën uitgevoerd. Wel spraken we onze verwachtingen en ons ‘droombeeld’ uit, maar dat bleek aardig aan te sluiten. Omdat we alle vijf creatief zijn, volgden we geen stappenplan: dat past niet bij ons.
Wat bedoel je met creatieve werkplek?
Het oorspronkelijke doel was om een winkel te beginnen, waarin we onze eigen, handgemaakte spullen konden verkopen. Maar omdat we daarmee niet een hele winkel konden vullen, besloten we dit aan te vullen met ingekochte producten. Wel zoveel mogelijk fairtrade, of afkomstig van jonge ontwerpers.
Pas later kwam het idee om een ruimte te bieden aan creatieve mensen. Mensen die graag met hun handen bezig zijn om mooie producten te maken.
Onze doelgroep: jonge mensen (of jong van geest) uit de regio, die op zoek zijn naar unieke woon- en kindercadeaus.
Jullie zetten een bepaalde lifestyle centraal: zou je die lifestyle kunnen omschrijven?
Duurzaam en hergebruik is een belangrijk onderdeel van de lifestyle. Maar ook fairtrade producten, en producten van beginnende ontwerpers. We proberen zoveel mogelijk unieke producten te bieden. Echt ‘one of a kind’. Daarmee onderscheiden we ons.
We vinden het mooi als iemand zichzelf durft te zijn. Haar huis anders durft in te richten dan de standaard bladen voorschrijven. Dat je je eigen unieke combinatie van woonaccessoires maakt, omdat dat past bij jou en niet omdat men zegt dat het nu zo en zo hoort. Je vindt bij ons in de winkel dus ook nooit hetzelfde, de collectie verandert regelmatig.
Wat is nu jullie doelgroep?
Vrouwen tussen de 25 en 55 uit de regio, die op zoek zijn naar woonaccessoires volgens de laatste trends uit Parijs, vintage en unieke kinderkado’s. Sinds kort hebben we ook jurkjes en sieraden. Ook weer van ontwerpers die hun producten nog met de hand maken.
Hoe kiezen jullie de producten die jullie kopen?
We doen heel veel op gevoel. Op wat wijzelf mooi vinden, en wat wijzelf graag in onze woonkamer zouden willen hebben staan.
Wat is jullie bestseller?
We hebben geen specifieke bestseller. Dat komt omdat we altijd maximaal drie items inkopen. Zijn die op, dan kopen we weer wat anders in. Zo voorkomen we dat heel de Achterhoek straks hetzelfde vaasje van de Grolse Meisjes in de vensterbank heeft staan. Dat willen we nou juist niet.
Jurkjes van Elizz in vintage stijl
Marjolijn maakte kennis met de jurken van Elizz op een fair. De jurken passen in de lifestyle die we met Grolse Meisjes willen uitstralen. Marjo, de vrouw achter Elizz, komt uit Apeldoorn en maakt alles zelf. Wij zijn haar tweede verkooppunt, en dat is meer dan genoeg voor haar. Ze maakt van iedere jurk ook maar maximaal drie stuks en dat past precies bij onze filosofie. Je koopt dus een uniek item en loopt niet het gevaar om op een feest in dezelfde jurk als de buurvrouw te verschijnen.
Jullie geven ook kinderfeestjes en workshops. Zijn jullie altijd al creatief geweest?
Ja, we zijn ons hele leven al bezig met van alles en nog wat. Creatief denken en bezig zijn is een tweede natuur.
Hoeveel tijd besteden jullie per week aan de winkel
Geen idee. We houden de tijd nooit bij. Dat komt omdat we het allebei ontzettend leuk vinden om te doen. We krijgen er enorm veel energie van en we zullen ongemerkt meer tijd in de winkel steken dan we beseffen.
Waarom zijn jullie open op vrijdag, zaterdag en zondag?
Waarom niet? Onze doelgroep winkelt niet de hele week door, iedereen werkt of is druk met het gezin. Vooral de zondag is bij ons een goede dag: de kinderen blijven bij hun vader, en dus is er tijd om rustig te shoppen. Daarnaast bieden we 24 uur service met onze webshop.
Hoe combineer je het met gezin en kinderen?
Gewoon, zoals iedere werkende moeder dat doet. Al hebben wij daarnaast ook nog een parttime baan. Het is een kwestie van goed plannen en samenwerken.
Wat is jullie doel met Grolse Meisjes?
Ons doel is om met geweldige dingen bezig te zijn, om met heel veel plezier aan ‘het werk’ te zijn en om veel inspirerende mensen te ontmoeten. We doen dit zolang we dit leuk vinden, en zolang mensen ons het gunnen en bij ons blijven kopen.
Nieuwsgierig geworden?
Bezoek dan de website van Grolse Meisjes!
* Een pop-up store is een tijdelijke winkel.
0 comment