Om een webwinkel te starten hoef je niet te kunnen programmeren

zondag 14 april 2013 -
Webwinkels zijn populair onder moeders, en niet alleen om zelf dingen te kopen. Een webwinkel beginnen is een geweldige manier om de zorg voor je kinderen te combineren met geld verdienen. Je kunt het vanuit huis doen, en het werk plooien rondom de schooltijden van de kinderen. Op Het Moederbedrijf vind je diverse verhalen van vrouwen die succesvol een webshop begonnen vanuit huis. Soms vanaf een zolderkamer!

Maar hoe zet je zo'n webshop op?!

Guidy Schoew schreef een handig artikel over het starten van een professionele webwinkel zonder dat je daarvoor programmeerkennis nodig hebt!

Ik wil wel, maar ik kan niet programmeren!


webshop beginnenJe hebt er vast al wel eens over nagedacht. Een webwinkel starten vanuit huis in bijvoorbeeld baby- of kinderkleding, of misschien een product dat je uit het buitenland wilt importeren en in Nederland niet verkrijgbaar is. Maar je maakt je zorgen om alles wat erbij komt kijken. Programmeren is niet je sterkste kant en je wilt niet iedere keer veel betalen voor een nieuwe functie die door een programmeur moet worden gemaakt. Dan is dit artikel bedoeld voor jou.

Hoe start ik een webwinkel?


Een webwinkel starten begint altijd met een goed idee. Zorg ervoor dat je een product vindt dat uniek is of zorg ervoor dat je zelf uniek bent.

Als je bijvoorbeeld kinderkleding wilt verkopen, bedenk je dan hoe je daarin anders kunt zijn dan alle andere webwinkels. Verkoop je bijvoorbeeld kinderkleding van een uniek merk? Richt je webwinkel daar dan volledig op in. Benoem het merk op je homepage en zorg dat de merknaam meerdere keren in je webwinkel genoemd wordt. Maar ook als je geen kinderkleding van een bekend merk verkoopt kun je uniek zijn. Bijvoorbeeld omdat je gratis levert, terwijl je concurrenten dat niet doen. Ook dat is belangrijk om in je webwinkel meerdere keren te benoemen.

Met je unieke idee gepaard gaat natuurlijk ook de zoektocht naar een inkoopkanaal. Wie gaat de producten leveren? Ga je producten uit Nederland verkopen of een buitenlands product dat hier niet verkocht wordt (bijvoorbeeld via een gecertificeerde verkoper op Albibaba.com).

Welke software kies ik?


Er zijn grofweg 3 manieren om een webwinkel te starten: open source, maatwerkoplossing, onder licentie.

1. Open source software


Open source software is vaak gratis te downloaden, maar wanneer je aanpassingen wilt, heb je toch een programmeur nodig die je daarbij helpt. Dat betekent ook weer extra kosten.

2. Maatwerkoplossing


Hetzelfde geldt voor een maatwerkoplossing. Hierbij moet alles gebouwd worden, wat veel programmeerwerk kost.

3. Onder licentie


De laatste manier is onder licentie. Dat betekent dat je een vast bedrag per maand betaalt waarvoor je een webwinkel krijgt met alle belangrijke functies direct beschikbaar. De aanbieder verzorgt het onderhoud en zorgt voor nieuwe functies, terwijl jij je kunt richten op de verkoop van je product. SEOshop is een aanbieder waarmee je direct zelf een webwinkel kunt starten. Dit kun je eerst 14 dagen gratis proberen. Wij raden zeker SEOshop aan als software voor starters.

Moet ik me inschrijven bij de Kamer van Koophandel?


Zodra je de webwinkel uitgebreid hebt getest kan je de webwinkel live zetten. Op dit moment is het raadzaam om contact op te nemen met de Kamer van Koophandel en een afspraak te maken voor inschrijving. Zij kunnen je ook helpen bij vragen over het hebben van een webwinkel. Zij kunnen ook helpen bij de inschrijving bij de belastingdienst.

Marketing van je webwinkel


Marketing van je webwinkel is zeer belangrijk. Hoe ga je ervoor zorgen dat mensen je webwinkel vinden. Veel mensen denken direct aan Google, maar dit is niet altijd de snelste stap. Heb je er bijvoorbeeld wel eens over nagedacht om te adverteren in een regionaal blad? Of misschien kan je bloggen op blogs over jouw product.

Samenwerkingen met andere webwinkeliers kunnen ook redelijk eenvoudig opgezet worden en zeer effectief zijn. Zo kan je kortingen geven aan klanten van een andere webwinkel terwij hij datzelfde doet voor jou. Mocht je toch snel resultaten willen boeken op Google, dan zou Google AdWords een mogelijkheid zijn. Hier moet je echter wel voldoende kennis van hebben.

Is dit niet veel te ingewikkeld?


Eerlijk is eerlijk. Er komt veel kijken bij het starten van een webwinkel, maar als je een goed plan hebt, is dit het zeker waard. Er zijn veel voorbeelden van webwinkeliers die succesvol zijn geworden door hun doorzettingsvermogen. Als je echt passie hebt voor het product dat je verkoopt en gelooft in je eigen plannen, dan is dat ook zeker voor jou mogelijk en zul je merken dat eigenlijk heel veel vanzelf gaat.

Meteen beginnen met je webshop?


Surf dan nu naar Seo shop en maak in een paar stappen je eigen webwinkel! De eerste twee weken zijn gratis, dus je kunt rustig uitproberen!

1 opmerking

  1. Goed dat je schrijft over passie en doorzettingsvermogen. Dat is inderdaad noodzakelijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.