Julotte

zaterdag 17 september 2011 -
Ida(62) heeft samen met haar man één zoon. Ida werkt als maatschappelijk werkster, maar daarnaast is ze de trotste uitvinder van de Julotte! De Julotte is een superzacht, luchtig en vrouwelijk broekje dat schurende bovenbenen voorkomt.

Het Moederbedrijf interviewde Ida over de totstandkoming van dit bijzondere kledingstuk!

Hoe kwam je op het idee van de Julotte?

Omdat ikzelf last heb van schurende bovenbenen. Jarenlang zocht ik naar een passend product, en vond het eigenlijk heel erg raar, dat er niets bestond dat prettig en vrouwvriendelijk was. Ik wilde geen (warme) fietsbroek aan, en ook geen shapewear, maar iets wat uitging van acceptatie. Met andere woorden: je lijf is zoals het is.

Schurende bovenbenen hebben niks met dik zijn te maken!

Veel mensen denken dat je dik moet zijn om last te hebben van schurende bovenbenen, maar dat is echt een misverstand. Het heeft vooral met je lichaamsbouw, en je manier van lopen te maken. Het blijkt dat vrouwen er onderling niet over praten. Is het een taboe? Daar wilde ik verandering in brengen. Dus ben ik zelf aan de slag gegaan.

Wanneer had je de eerste Julotte in je handen?

Ongeveer tien jaar geleden, voor eigen gebruik. Ik wist precies wat ik wilde. Het moest iets worden met stof tussen je benen. Het moest zacht zijn, en zonder die extra schurende binnenbeennaad. Het moest vooral luchtig zijn, anders kun je net zo goed een lange broek aan, en ook vrouwelijk! Dat werd de Julotte.

Heerlijk! Ik kon eindelijk weer eens rokken en jurken aan. Steeds meer vrouwen in mijn omgeving wilden er eentje. Vooral mijn zusje stimuleerde me om het in de markt te gaan zetten.

Hoe lang duurde het van het idee tot het product?

Daar is wel anderhalf jaar hard werken overheen gegaan. Ik kom niet uit de modebranche dus alles was echt nieuw voor mij.

Hoe ging dat proces in zijn werk?

Er komt ineens heel veel op je af. Je moet op zoek naar de juiste stof, je moet beslissen over de uitvoering. Hoe krijg je het zo zacht mogelijk, welk garen, wat voor elastiek? Je moet naar beurzen toe, een bedrijf opzetten, en een website laten maken.

Hoe heb je de Julotte ontwikkeld? Ging je gewoon zitten tekenen?

Nee, ik ben heel praktisch ingesteld. Ik heb gewoon een stuk stof tussen m'n benen gehouden, een lap stof om mijn ene been en één om mijn andere been. Daarna bedacht ik hoe je dat dan naar je taille kunt door trekken. Ik wist wat ik wilde: de voordelen van broek en rok combineren.

En ging je er toen stof bij zoeken?

Ja, ik heb altijd wel wat lapjes in huis.
Later heb ik gezocht naar een combinatie van katoen en zijde.

Hoe kwam je op de naam?

In mijn hoofd droomde ik altijd al over een jupon, met een extra stukje stof voor tussen je benen. De culotte is een lange Franse onderbroek. Zo kwam ik op die combinatie.

Hoeveel tijd besteed je er per week aan?

Behalve mijn 22 uur werk buitenshuis, zit al mijn “ vrije” tijd erin.

De stof wordt heel verantwoord geproduceerd: kun je daar misschien iets meer over vertellen?

Ik heb heel lang naar goede stof gezocht. In eerste instantie, allemaal alternatieve, verantwoorde katoen met zijde. Vorig jaar, heb ik een eerste bescheiden productie gemaakt, en een enquête gehouden. Ik scoorde een 9 op tevredenheid over de Julotte. Dat betekende voor mij dat ik door kon gaan. Bij drie van de zestien geënquêteerden, bleek de stof echter op te kruipen.

Daarom stapten we naar TNO voor advies. Het belangrijkste is dat er Elastan in de stof moet zitten. Dat zorgt ervoor dat de stof, ook al kruipt hij op, toch weer terug valt in zijn oorspronkelijke vorm. Met deze wetenschap ben ik naar een stoffenbeurs geweest, en heb daar Sensitive ontdekt. Deze stof voldoet aan al mijn eisen. Het is een synthetische stof maar hij wordt wel op een verantwoorde wijze geproduceerd, en je helpt er ook nog mee de regenwouden in Argentinië in stand te houden.

Je hebt een octrooi: waarom vroeg je dat aan?

Ja, dat komt eigenlijk door mijn echtgenoot, die voor de tv schrijft. Hij heeft veel te maken gehad met auteursrechten.

En vooral omdat de Julotte een uniek, en een nog nooit eerder geproduceerd product leek te zijn.
Daarnaast speelde ook een rol, dat ik inmiddels begreep hoe ontzettend veel vrouwen (maar ook mannen), in meer of mindere mate last hebben van schurende bovenbenen. Wereldwijd!

Hoe heb je de octrooi aanvraag aangepakt?

Dat is een hele procedure, die wel een jaar duurt. Het lastigste is, dat zolang die procedure loopt, je er met niemand over mag praten! Dat was heel moeilijk voor mij!

Eerst ben ik naar het Syntens innovatiecentrum gegaan. Daar kun je allerlei voorlichting en advies krijgen, en kunnen ze globaal bekijken of je vinding wel of niet, octrooiwaardig is. Dat bleek het geval te zijn, en toen heb ik contact gezocht met een octrooigemachtigde. Die heeft eerst een wereldwijd onderzoek gedaan om te kijken of mijn uitvinding misschien al bestond.

Dat bleek gelukkig niet het geval te zijn, dus daar ben ik wel heel trots op.

Hoeveel verkoop je er per maand?

Ik ben pas in april gestart. De eerste 3 maanden zo’n 65 stuks, vooral binnen mijn eigen netwerk. Na de Esta test liep het echter storm; bijna 300 stuks in een maand.

Is er een speciale leeftijdsgroep die de Julotte vooral koopt?

Dat weet ik niet. In alle leeftijdsgroepen hebben vrouwen last van schurende, of plakkende bovenbenen, dus ook kinderen.

Ik startte met 2 maten, van maat 40 tot 50. Al snel bleek, dat vrouwen met een kleinere maat (36, 38 ) er ook last van kunnen hebben. Vervolgens kwam ik er achter dat ook vrouwen, die géén last hebben van schurende boven benen, een Julotte kochten. En dat is dan vooral vanwege het comfort! De stof voelt namelijk echt heerlijk zacht aan, en dat is blijkbaar heel aantrekkelijk. Ook bijvoorbeeld in bed om in te slapen.

Op Huisvlijt vind je een product review van de Julotte.

Wil je meer weten?

Bezoek dan Ida's website: Julotte.

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.