Betje.com

vrijdag 5 december 2008 -


Liesbeth (28) werkt onder de naam Betje en Betje.com als illustrator, cartooniste en eigenaresse van de webwinkel Mama's Moois.

Ze woont samen met man en dochter Emma (2) in Gouda. Liesbeth volgde de opleiding 'illustratieve vormgeving' aan de Kunstacademie in Groningen. Daarna heeft ze nog een jaar in Groningen gewerkt bij een ontwerpbureau dat ze samen met een aantal studiegenoten startte. Nu werkt ze alweer vijf jaar alleen als illustrator/cartoonist. Ook heeft Liesbeth een webwinkel: Mama's Moois waar ze ondermeer een leuke kalender verkoopt met haar borstvoedingscartoons.

Het Moederbedrijf interviewde Liesbeth over haar werk vanuit huis!

Kun je wat over je werk vertellen?

Mijn werk is in de eerste plaats begrijpelijk voor iedereen. Daarom illustreer ik ook veel educatief materiaal voor kinderen. Met mijn illustraties maak ik teksten aantrekkelijker en vaak ook duidelijker. Door middel van een plaatje begrijpen mensen in één oogopslag waar het over gaat. Daarnaast blijft een plaatje langer hangen dan een tekst. Ik krijg vaak te horen dat mensen blij worden van mijn werk. En daar wordt ik dan weer blij van. Het is fantastisch om een beetje vrolijkheid te brengen.

Hoe kwam je op het idee om cartoons over borstvoeding te tekenen?

Ik heb er ééns één gemaakt over kolven voor een personeelsblad. Deze heb ik naar Stefan Kleintjes gemaild van Borstvoeding.com omdat ik dacht dat hij er misschien iets mee kon op de site. Ik vind dat namelijk een geweldig goede site en heb er veel aan gehad toen ik zelf borstvoeding gaf.

Stefan was meteen enthousiast en vroeg me nog meer te maken. Ik wilde graag iets terug doen voor alle goede informatie en inspiratie die hij mij heeft geboden. Bovendien waren er nog niet veel leuke illustraties over borstvoeding, dus ik had het idee dat er wel markt voor was.

Hoe ontstond het idee van de borstvoedingskalenders en kaarten?

De cartoons waren meteen een groot succes. Ik kreeg zelfs ineens fanmail!! Ook waren ze in no time op veel verschillende Hyvespagina's te vinden. Toen dacht ik: hier kan ik misschien wel meer mee! Als eerste heb ik de kalender gemaakt, maar vanuit het Jip en Janneke forum begreep ik dat veel moeders die de cartoons heel leuk vinden, een hele kalender een beetje te veel van het goede vinden. Het idee voor de kaarten is me toen door iemand van het forum aangedragen. Zelf liep ik al een tijdje rond met het idee van een kolf-deurhanger. Ik had 'm zelfs al ontworpen toen iemand op het forum vertelde dat ze een kolf-deurhanger had gemaakt van mijn cartoons. Toen heb ik die ook al gauw te koop aangeboden.

Hoe komen je ontwerpen tot stand?

Veruit de meeste illustraties maak ik in opdracht. Het idee is voor mij dan een soort oplossing van een puzzel: het moet een bepaalde boodschap hebben, het moet duidelijk, leuk en grappig zijn én binnen het budget passen. Daar broed ik dan een tijdje over en ineens heb ik een idee. Als ik er zelf een beetje om moet grinniken weet ik dat het een goed idee is. Maar natuurlijk kan het dan nog zijn dat een klant er niet blij mee is. Daar praten we dan over en ik pas mijn illustratie aan of verzin iets anders.

Waar haal je inspiratie vandaan?

Uit alles wat ik om me heen zie en hoor. Ik zie vaak humor in dingen waar andere mensen aan voorbij gaan. Mijn cartoons zijn dan ook vrij simpel en heel herkenbaar.

Daar zit de humor in, niet in één of andere ingewikkelde gedachtegang

Stel iemand wil een ontwerp laten doen? Hoe gaat dat dan in zijn werk?

De opdrachtgever komt met een opdrachtomschrijving. Dit kan ook gewoon de tekst zijn die ik moet illustreren. Soms hebben ze ook al ideeen over het beeld. In dat geval neem ik die ideeën als uitgangpunt. Maar als ik ze niet goed vind zal ik dat ook zeggen. Ik kom dan met een alternatief.

Of ik verzin de ideeën allemaal zelf en stuur deze uitgeschreven op. We bespreken dat en de klant kan dus aangeven of ideeen veranderd moeten worden.

Als ze akkoord zijn ga ik schetsen. Nadat deze besproken zijn werk ik het uit. De communicatie gaat eigenlijk altijd over mail of telefonisch. De meeste van mijn klanten heb ik nooit gezien. Al probeer ik wel langs te gaan als ik eens in de buurt ben, want dat is natuurlijk wel zo leuk. Maar als ik dat een vast onderdeel van een opdracht zou maken, zou ik veel te veel tijd kwijt zijn en dat moet ik toch op één of andere manier aan mijn klanten doorberekenen.

Overigens gaat niet iedere opdracht zoals boven omschreven. Het is bijvoorbeeld toch wel anders werken voor een beeldredacteur van een grote uitgeverij dan voor iemand die nooit opdrachten geeft aan een illustrator. Bij de laatste moet ik meer het heft in eigen hand nemen. De eerste fase sla ik dan ook vaak over, omdat zo iemand zich waarschijnlijk geen voorstelling kan maken van een uitgeschreven idee. 

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan je bedrijf?

Ik heb 2 volle dagen dat Emma naar het kinderdagverblijf gaat. Daarnaast doe ik nog wel eens wat als ze slaapt of speelt. 

Heb je een kantoor aan huis?

Kantoor is een groot woord momenteel; we zijn de zolder aan het verbouwen en daar moet inderdaad een kantoor komen. Maar omdat dat nog niet klaar is werk ik momenteel aan de keukentafel. Ik heb niet veel ruimte nodig, maar het is toch wel fijn dat ik straks al mijn administratie weer binnen handbereik heb.

Zou je een typische dag uit je leven kunnen beschrijven?

Op werkdagen breng ik eerst Emma naar het kinderdagverblijf. Dat is vlakbij en doe ik dus altijd op de fiets. Daarna aan de slag! Wat ik precies doe op zo'n dag is erg afhankelijk van de opdrachten die ik heb. Natuurlijk gaat er ook nog best veel tijd zitten in administratie en mail. Offertes uitbrengen, rekeningen schrijven... als ik tijd over heb ga ik wat 'eigen werk' maken. Zoals bijvoorbeeld de illustraties met gedicht over de olifant en giraf die in mijn winkel te vinden zijn.

Wat doe je voor naamsbekendheid, marketing, publiciteit?

In het begin heb ik veel redacties van tijdschriften en uitgevers voorbeelden van mijn werk opgestuurd. De laatste jaren is het voornamelijk mond tot mondreclame en via mijn site en weblog. Ik benader zo nu en dan een bedrijf dat in het bijzonder mijn interesse heeft.

Hoe zie je de toekomst van je bedrijf?

Dat weet ik nog niet, ik vind zoveel dingen leuk! Ik weet dus ook niet eens of ik de rest van mijn leven ga illustreren. Iets in de richting van beeldredacteur lijkt me ook heel leuk.

Ik zit er ook aan te denken om voor www.mamasmoois.nl andere moeders te vragen om dingen te ontwerpen voor de winkel. Als dat goed loopt bestaat er best een kans dat ik me daar fulltime op ga storten... kortom, het kan alle kanten op gaan. Ik had 5 jaar geleden ook niet geraden dat ik cartoons zou maken.

Hoe combineer je je werk met je gezin?

Het is telkens weer zoeken naar een gezonde balans tussen werk en ontspanning. Als ik de hele dag met Emma in de weer ben geweest omdat ze niet lekker was, is het verleidelijk om 's avonds nog wat werk te doen. Maar eigenlijk moet ik dán dus juist op de bank met een boekje. Ik ben ambitieus en werk graag, daar moet ik echt mee uitkijken. Ik werk mezelf anders over de kop.

Daarom ben ik blij dat ik twee volle dagen aan het werk kan omdat Emma dan naar het kinderdagverblijf gaat. Ze doet nog lange middagdutten en als ik het druk heb maak ik daar ook gebruik van. Soms probeer ik wat werk te doen terwijl ze speelt, maar ik merk dat dat echt heel erg veel energie kost; je bent dan echt met twee dingen tegelijk bezig. Dan doe ik zó 20 minuten over een simpel mailtje. Eigenlijk niet handig dus, dus als ik merk dat het niet opschiet met het werk pak ik onze jassen en gaan we lekker naar buiten.

Meer weten? Bezoek Liesbeths sites!

Mama's Moois
Betje's blog

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.