Professional Organizer: de geboorte van Kaat Mossel

maandag 26 maart 2007 -

In juni 2001 richtte Jessica de Kok de mail-groep Kaat Mossel op, een mail-groep over het bijhouden en beter organiseren van het huishouden. Wat begon als een persoonlijk iniatief groeide uit tot een goed lopend professioneel bedrijf: Kaat Mossel Organizing.

En wij vroegen haar natuurlijk het hemd van het lijf. Onderaan vind je het interview met Jessica alias Kaat Mossel

De geboorte van Kaat Mossel

Op een dag keek ik in de spiegel en zag een uitgebluste, verslonsde, ongelukkige moeder van drie kinderen in de spiegel. Iemand die in de verste verte niet leek op wie ik ooit was geweest. Iemand die het water aan de lippen had gehad maar nu allang kopje onder zou zijn gegaan als ze niet zo goed had kunnen watertrappelen.

En daar moest verandering in komen! Ik wilde zo graag de boel weer positief omgooien maar wist niet hoe. Ik werd lid van verschillende mail-groepen en kreeg mails over het bijhouden van mijn huishouden, het opvoeden van de kinderen, budgetteren, koken en over van alles en nog wat. Het lezen van al die mail kostte me zo veel tijd dat het opvolgen er van er vaak bij in schoot. Als grapje opperde ik op één van de groepen dat ik al die mail ging samenvoegen en richtte juni 2001 een eigen groep op met de naam "Kaat Mossel". Het grapje kreeg vervolg toen bleek dat anderen mij serieus namen en er al snel honderden leden waren.

In het begin verzond ik enkel nog verzamelde berichten vanuit de andere groepen en vertaalde die in het nederlands waar nodig. Maar al snel gooide ik er af en toe een berichtje van mezelf doorheen die altijd heel leuk werden ontvangen. En zoals bij iedereen zorgden die succesjes voor een nog grotere drang tot meningsuiting en voor ik het wist had Kaat de overhand en regelde ze het allemaal zelf vanuit haar eigen visie.

Mijn Alter Ego Kaat Mossel Was Geboren!

De groep groeide en groeide en had op het moment van de oprichting van "Kaat Mossel"- professional organizing ruim 1200 leden.

Kaat Mossel werd mijn dagboek. Iedereen las mee hoe ik moeite had om mijn huishouden op orde te houden, hoe ik soms kamerdeuren niet meer dichtkreeg van de rommel die er achter lag. Hoe ongelukkig ik was en waarom maar dat ik naar buiten toe bleef lachen en de blije Kaat uithangen. Hoe miserabel ik me voelde in mijn huwelijk maar toch bleef vechten om het te laten slagen. Maar vooral lazen ze mee hoe ik stap-voor-stap mezelf weer terug haalde, soms met 1 stap vooruit en 3 achteruit, maar hoe ik volhield en ik juist doordat ik mijn situatie's beschreef als Kaat ook in haar hoedanigheid mezelf een schop onder mijn kont kon geven.

Ik vertelde over mijn dagelijkse huishoudelijke taken van het schoonmaken van de wc tot het bijhouden van de administratie, beschreef mijn toekomstdromen, biechtte duistere geheimen op en huilde uit op de schouder van Kaat. Het ging openhartig over mijn huwelijkse beslommeringen, gedoe met de kinderen en problemen met het aanpassen vanuit het Rotterdamse naar een boerenbuitengebied van een dorp.

Anderen lazen mee en herkenden zichzelf met grote regelmaat in mijn verhalen en voelden diezelfde schop onder hun kont om iets van het leven te maken en er uit te halen wat er in zit!

Kaatje's succes is niet alleen af te lezen aan mijn veranderde situatie. Ik besloot uiteindelijk tot een scheiding, nam de touwtjes van mijn leven en dat van mijn kinderen in eigen handen en stelde orde op zaken. Ik vertrok naar een zeer onzekere toekomst: financieel op geen enkele wijze geholpen door de vader van de kinderen afgezien van een minimale alimentatie, zonder familie in mijn buurt, vrienden die wel kozen voor de ongelukkige Jessie maar niet voor de zelfverzekerde vrijgezelle moeder.... En ik heb me nog nooit zo goed gevoeld! En dat je krijgt wat je verdient blijkt wel uit het feit dat ik al snel stapelverliefd werd, hij gelukkig ook op mij, hertrouwde en inmiddels moeder werd van onze kleine Jamie Joshua.

Kaatje's succes is ook gebleken aan de groei van de ledenlijst en uit alle reaktie's die ik vanuit daar heb gekregen de afgelopen jaren.

Interview met Jessica alias Kaat Mossel

Hoe kwam je aan de naam Kaat Mossel?

Kaat Mossel was een mosselventster in Rotterdam in de 18e eeuw en patriot voor het huis van Oranje. Stoer wijf dus ;-) Nog altijd is Kaat Mossel een bijnaam in het Rotterdamse, waar ik dus geboren en getogen ben, voor een grootgebekte dame. Heel toepasselijk leek me.

Wat vind je van de Amerikaanse Kaat Mossel: Flylady

Ik was er nog lid van toen ik Kaat Mossel startte. In overleg met FlyLady vertaalde ik veel van haar mails naar het Nederlands. Maar het is me te veel en te overvloedig en te belerend. Maar er zijn wel zaken blijven hangen die ik nu nog altijd in mijn eigen huishouden én dus ook op de site, gebruik.

Flylady heeft zelfs een cd. Kunnen we dat ook van jou verwachten?

Geen cd maar wel iets anders! In samenwerking met Organised Mum brengt Kaat Mossel in september 2008 een eigen kalender en maandplanner op de markt. Dit jaar start ik de verkoop van de produkten van OM in de engelstalige uitvoering omdat het eenvoudig weg te kort dag was om nu al met een Nederlandse versie te komen. De agenda en de planners zijn qua gebruiksgemak en handigheidjes helemaal toegespitst op vrouwen, al dan niet buitenshuis werkend en in het bezit van een druk gezin. Wij dus!

Wat betekent Kaat Mossel voor jou?

Kaat was 6 jaar lang, toen het nog enkel de Yahoo-lijst betrof, mijn steun en toeverlaat. Alles ging anoniem dus ik stortte daar regelmatig mijn hart uit, niet altijd in mijn eigen voordeel maar wel heel eerlijk want ook de missers en de narigheid in mijn leven kwam aan bod. Nu Kaat een andere weg in is geslagen is de anonimiteit verdwenen maar blijft Kaat nog altijd Kaat. Het is nog altijd een soort van dagboek voor me, groot verschil is dat ik keuzes heb gemaakt in mijn leven waardoor er niet meer zoveel missers zijn en er vrij weinig narigheid te melden is. Ik lees nog wel 's oude berichten terug en dan ben ik blij dat die periode ver achter me ligt. Dat ik mijn hart kon luchten via Kaat heeft me toen enorm geholpen.

Hoeveel tijd besteed je eraan in een week?

Op dit moment vrij veel. De start van de website, het promoten van Kaat, het schrijven en herschrijven van alle informatie, het bijhouden van gerelateerde websites... al met al gaat het om zo'n 25 uur in de week.

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.