Kinderboek uitgeven

donderdag 10 januari 2008 -

Mijn naam is Helen Smit, ik ben 48 jaar. Getrouwd met Walter en moeder van Mandy (overleden bij haar geboorte in 1986), Lesley (18)en Charelle (15). Ik ben afgestudeerd als onderwijzeres, maar ben sinds 1986 niet meer werkzaam. Ik heb altijd veel vrijwilligerswerk gedaan. In de ouderraad, als verkeersouder, bij de diverse sportclubs van het gezin. Ook heb ik jaren oppaskinderen gehad.

Jarenlang verzamelde ik uitspraken van kinderen: mijn eigen kinderen, de buurkids, mijn oppaskinderen enz. In 2001 vatte ik het plan op, om hier een boekje van te maken. Daarvoor heb ik diverse oproepjes gedaan in de Ouders van Nu en de J/M. Ik heb daarop veel reacties van moeders gehad: een multomap vol.

Toen wist ik even niet hoe ik het moest aanpakken en is het bij verzamelen gebleven. Ik ben meer gaan sporten; vooral hardlopen. Ik heb inmiddels diverse 30 km-wedstrijden en marathons gelopen.

Toen moest mijn oudste dochter Lesley voor school (de CALO in Zwolle) een opdracht voor creatieve communicatie maken en had in eerste instantie géén idee wat ze moest doen. Totdat ze zich mijn plannen voor een boek herinnerde en dat als opdracht heeft opgepakt!

Tijdsbesteding

Er zitten heel wat uurtjes in. Typen, herschrijven, herindelen, corrigeren enz.
Lesley moest er tachtig uur insteken, maar dat zijn er heel wat meer geworden.

Ik heb gekozen voor uitgeven in eigen beheer omdat Lesley maar acht weken de tijd had, om het project te maken en te presenteren. We hebben wel even gekeken naar andere mogelijkheden, maar dat zou teveel tijd in beslag gaan nemen.
Omdat ik nu niet werk, zag ik het ook wel zitten om het in eigen beheer te doen.

Mijn boek heeft niet echt een titel,maar de uitspraak: 'Mamma, die koe heeft een nummerbord', staat op de kaft.

Vormgeving
We hebben een heel boek gemaakt met allerlei uitspraken van kinderen,in verhaalvorm, willekeurig door elkaar. Er staan dus geen hoofdstukken of zo in het boek. Wel hebben we een aantal tekeningen verspreid door het boek geplaatst en staan er twee bladzijdes met een "woordenlijst" tussen.

De omslag van het boek is in kleur, het boek zelf is in zwart-wit. Er staan verschillende illustraties bij. Door tijdgebrek helaas niet meer. Ik ben inmiddels alweer druk aan het verzamelen voor een tweede deel. Bij het volgende deel wil ik er wat meer tekeningen in hebben.

Het boek is gemaakt bij jouwboek.nl, omdat zij snel konden leveren. (Wat uiteindelijk niet is gelukt, maar dit terzijde.)

Kosten en baten

Aanloopkosten hebben we niet gehad. Je betaalt, wanneer de boeken zijn afgeleverd.
We hebben zo rond de 2500 euro geïnvesteerd in boeken, postzegels, enveloppen enz.

We hebben het boek niet gemaakt om er veel aan te verdienen. Elk verkocht boek levert ongeveer drie euro op. Hoe meer boeken je laat maken, hoe meer je eraan kunt verdienen, want de prijs per boek daalt behoorlijk bij grotere afname. Je moet dan ook wel veel meer investeren en het is maar zeer de vraag of je al je boeken kunt slijten. Wij hebben voor een kleine oplage gekozen, om niet al te veel risico te lopen. Bij bestellen is altijd mogelijk.

Het boek is te vinden op de site van jouwboek. In de linkerkolom staat een kopje 'titels'en daar staat het boek bij de kinderverhalen. Het telt 161 pagina's en er staan meer dan 500 uitspraken in.

Publiciteit

We hebben diverse persberichten verstuurd. Verder veel mailtjes naar verschillende mensen, met de vraag om de informatie door te sturen. De moeders van toen heb ik met Kerst allemaal een kerstkaart gestuurd. Daarop heb ik veel positieve reacties gehad!

Volgende week komt er een artikel in de Twentse courant en ook zullen we nog een interview krijgen met "om de hoek gekeken," de wijkkrant van de Helmerhoek, waar wij wonen.

Tips voor moeders die ook een boek willen uitgeven

Als je tijd en 'instapgeld' hebt, is het erg leuk om het in eigen beheer uit te geven. Wel moet je dan na afloop ook veel moeite doen om je boek te promoten. Dat gaat zeker niet vanzelf. Ik heb geen idee, hoe moeilijk het zou zijn, om het bij een uitgeverij onder te brengen. Als dat lukt, ben je overal vanaf, maar de opbrengst per boek is dan beduidend minder. Zo'n 30- tot 50 cent per boekje.

Je bereikt dan wel een veel groter publiek en de kans is groot, dat je er uiteindelijk ook veel meer aan kunt verdienen.

Voorproefje

Floris van 2,5 ligt als enige nog in bed na het middagslaapje van het kinderdagverblijf.
De leidster is met de andere kinderen al wat aan het drinken.
Als de leidster geluid hoort uit de slaapkamer, vraagt ze: "Floris, ben je wakker?"
Het is even stil,maar dan antwoordt Floris blij: "Nee, ik slaap nog!"

Bestellen kan zo

Maak 12,95 euro over op giro 6735451 tnv WD Smit
Vermeld svp duidelijk naam én adresgegevens, dan sturen we het boek zo snel mogelijk op.

Meer info:

Helen Smit
Gaffelhoek 43
7546 MT Enschede
Tel 053-4776020 of via helensmit@live.nl

Je kunt ook geld verdienen met schrijven met behulp van Textbroker!

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.