Online een factuur maken, en versturen voor dummies

dinsdag 7 mei 2013
factuurIk kán bijna geen brief of factuur de deur uit doen zónder fouten. Hoe ik ook mijn best doe! En dat doe ik, want ik weet dat dit soort zaken mijn zwakke kant zijn. Maar ondanks dat ik mezelf extra controleer, zie ik dan een week later toch nog weer een spel-of andersoortige fout.

Ik vraag me dan ook wel eens af of er Administratieve Dyslexie bestaat, want ik weet zeker dat ik dat dan heb.

Toen ik nog de cursus Samen Bevallen gaf, stuurde ik de cursisten graag een persoonlijke uitnodiging met in de aanhef hun namen. Maar meerdere keren deed ik dan de uitnodiging voor echtpaar A in de envelop met het adres van echtpaar B. Ik werd echt niet goed van mezelf! Uiteindelijk ben ik toen maar een algemene aanhef gaan gebruiken: 'Beste cursisten!'

Factuur: maken en versturen


Als professioneel blogger krijg je (helaas) ook met administratieve rompslomp te maken. Bijvoorbeeld een factuur maken en versturen. Het goede nieuws is natuurlijk dat dit betekent dat je succes hebt als blogger en geld verdient met je blog! Maar hoe zorg je dat je factuur er netjes uit ziet? Dat je factuur op tijd wordt verstuurd? En nog belangrijker: wie houdt in de gaten of een factuur betaald is, en stuurt zo nodig een betalingsherinnering?

Jarenlang werkte ik met een multomap. Eerst noteerde ik op een A4-tje uit een schrijfblok de opdracht en het bedrag. Als de factuur betaald was zette ik er een lus door heen. Toen besloot ik dat ik een factuur maken toch professioneler wilde aanpakken. Ik google-de 'online facturen versturen' en vond drie websites/programma's.

Factuur: gratis online facturen versturen  • Informer.eu

  • Op informer.eu kwam ik best een eind met het instellen van mijn profiel en factuur, maar toen ik een vraag had kon ik niet eens even bellen.

  • Simpelfact.nl

  • Bij Simpelfact moest ik iets downloaden, dat vond ik al een beetje gedoe, maar goed. Helaas vond ik het programma na downloaden ook te ingewikkeld.

  • Moneybird.nl

  • Deze is het geworden. Het is makkelijk in te stellen, overzichtelijk en professioneel. En ik heb nu ook het gevoel dat ik goed kan zien of een factuur betaald is, en welke facturen nog niet. Eén van de dingen die bovendien erg handig vindt, is dat ik de adressen van vaste klanten niet steeds opnieuw hoef in te voeren: die komen in mijn adresboekje. Zo kan ik ook geen fouten maken bij het intypen van hun gegevens!


Moneybird: gratis versie en betaalde versie


Eén ding heb ik ondertussen ontdekt: bij de gratis versie van Moneybird kun je maar 3 facturen per maand versturen. Wil je er meer versturen dan moet je de betaalde versie nemen. Na eerst flink gebaald te hebben, heb ik dit toch maar gedaan. De betaalde variant kost 10 euro per maand. En ik vond Moneybird ondertussen zo fijn dat ik niet meer terug wilde naar mijn oude, primitieve manier van facturen maken en bijhouden.

Hoe maak jij een factuur?
En hoe houd jij je administratie bij?

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.