Cursusleidster Samen Bevallen

dinsdag 31 augustus 2010 -

Als moeder van vijf kinderen heb ik diverse zwangerschapscursussen gevolgd. Toen ik zwanger was van de eerste volgde ik netjes de cursus van de 'kruisvereniging'. Bij mijn tweede zwangerschap werd ik al wat avontuurlijker en volgde zwangerschapsyoga, tijdens de derde de cursus Samen Bevallen en bij de vierde 3 keer zwangerschapshaptonomie. Mijn laatste zwangerschap heb ik doorgebracht zonder zwangerschapscursus. Van alle zwangerschapscursussen die ik volgde sprong Samen Bevallen er echt uit. Ik vond het gezellig dat de cursus bij een cursusleidster thuis werd gegeven, en vond hem erg compleet. Zowel theorie als praktijk kwamen aan bod, en het contact met medecursisten vond ik ook leuk.

Na mijn derde bevalling besloot ik de opleiding tot cursusleidster Samen Bevallen te gaan doen. Ik had een gesprek met de cursusleidster in mijn regio, en kreeg toestemming de opleiding te volgen. Een jaar lang reed ik twee keer per maand naar Amersfoort om daar de opleiding te volgen. Om officieel cursusleidster te worden, moest ik een praktijktentamen doen en een theorietentamen. Het theorietentamen haalde ik zonder problemen, maar tot mijn schrikte zakte ik faliekant voor het praktijkdeel, samen met nog 1 andere onfortuinlijke cursist. Een hertentamen volgde, waarvoor ik gelukkig wel slaagde! Ik kon aan de slag.

Mijn eerste groep cursisten kreeg ik makkelijk bij elkaar via mijn collega-cursusleidster in Arnhem. Daarna schreef ik persberichten naar de huis-aan-huis-bladen om cursisten te trekken. Ook stuurde ik folders naar verloskundigen, en legde ze in bibliotheken, supermarkten, zwembaden, kortom overal waar ik zwangeren vermoedde. Ik vroeg bovendien een huis-aan-huis-krant of ze interesse hadden in een artikel over Samen Bevallen, en dat hadden ze! Een grote foto kwam in de krant, met artikel. De volgende dag zat ik naast de telefoon, in de verwachting dat die van de haak zou rinkelen maar hij bleef angstvallig stil. Inmiddels heb ik geleerd dat artikelen en persberichten niet perse meteen effect hebben. Mensen bewaren ze vaak, en komen er soms een jaar later op terug. Zo kreeg ik maanden later mensen aan de telefoon die het artikel hadden gelezen, en zich nu wilden aanmelden!

Nu geef ik al 6 jaar cursus Samen Bevallen! Het leukst vind ik de verhalen en persoonlijke ervaringen van mijn cursisten, en als ze terug komen met hun baby. Het minst leuk vind ik de enorme opruim- en schoonmaakklus die vooraf gaat aan een cursusavond. Een cursus bestaat uit 10 avonden van 2 uur. Negen avonden voor de bevalling, en een tiende na de bevalling, de 'terugkombijeenkomst'. Een cursus kost 145 euro per paar, en als ik 6 stellen heb is dat, eh..., 870 euro. Per jaar kan ik ik dus maximaal 4350 euro verdienen. Ik geef de cursus altijd op maandagavond, en besteed elke maandagmiddag ongeveer 2 uur aan de voorbereiding. Per week kost het me dus ruim 4 uur, en dat is goed te combineren met mijn gezin.

Het is wel handig om een redelijke woonkamer te hebben, zeker als je 6 stellen hebt. Een collega-cursusleidster had nooit meer dan 4 stellen, omdat haar woonkamer niet groot genoeg was. Om die reden zijn er nu ook cursusleidsters die buitenshuis cursus geven.

Om cursusleidster Samen Bevallen te worden moet je interesse en affiniteit met zwangerschap hebben, en met een cursus waarbij veel aandacht wordt besteed aan de partner. Om aan de opleiding te kunnen deelnemen moet je eerst zelf een cursus volgen. Dat kan in je zwangerschap zijn, maar ook als voorbereiding op de opleiding. Het is niet een cursus die je puur geeft voor het geld; betrokkenheid en interesse zijn een wezenlijk ingrediënt om een goede cursusleidster te zijn.

Inmiddels ben ik na zeven jaar gestopt als cursusleidster Samen Bevallen. Maar al mijn ervaring en tips heb ik verwerkt in een website voor paren die graag samen willen bevallen: Bevallen Met Je Partner

Meer weten?
Samen Bevallen

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.