Geld verdienen als Professional Organizer

woensdag 29 december 2010 -
Ellie Norden (38) is moeder van Patrick (13) en Harmke (10). Van jongs af aan wilde ze juf worden, en na de Pabo trouwde ze met haar man Menno.

Ellie werkte met veel plezier in het onderwijs, tot de combinatie baan-kind haar opbrak: ze kreeg moeite zich te concentreren op school, en als ze thuis was dacht ze juist weer aan haar werk. Toen Ellie's man, Menno, opperde dat ze haar baan kon opgeven, verwierp Ellie dat idee onmiddellijk. Maar langzaam maar zeker werd het steeds aantrekkelijker, en uiteindelijk koos ze voor het Thuisblijfmoederschap.

Dat fulltime moederen je ontwikkeling niet belemmert bewees Ellie door achtereenvolgens gastouder te worden, en kledingparty's te geven. Daar ontdekte ze dat ze graag bij andere mensen over de vloer kwam, en die ontdekking bleek de kiem voor een hele nieuwe carrière, namelijk professional organizer!

Nu is Ellie de trotse eigenaresse van haar eigen professional organizing bedrijf, met de toepasselijke naam 'Handen uit de mouwen'. Wij interviewden Ellie over haar werk als professional organizer!

Hoe kwam je op het idee professional organizer te worden?

Het beroep van professional organizer sloot perfect aan bij mijn wensen: ik wilde niet voor een baas werken, ik wilde thuis zijn als de kinderen uit school kwamen, en ik wilde mijn eigen tijd indelen. Bovendien houd ik van mensen, en als professional organizer kan ik mensen helpen, ondersteunen en blij maken.

Waarom de opleiding bij Els Jacobs, auteur van het boek De Huishoudcoach?

Ik kreeg al een tijdje de nieuwsbrief van Els Jacobs, en las daarin over een informatieochtend over haar OPOP, Opleiding tot Professional Organizer. Ik ging daar naar toe, en werd meteen zo enthousiast dat ik me ter plekke inschreef. Het was precies wat ik wilde.

De boeken van Els zijn praktisch en concreet, en zo is haar opleiding ook. De methode die ze gebruikt is eenvoudig, en voor iedereen toepasbaar.

Hoe ziet de opleiding er uit?

Elke groep bestaat uit acht tot twaalf personen, in ons geval allemaal vrouwen, wat overigens meestal het geval is. De cursus bestaat uit zeven dagdelen verspreid over drie maanden. In de tussenliggende periodes bestudeer je de lesstof, en loop je stage bij verschillende proefklanten. De totale studiebelasting is honderdtwaalf uur, inclusief literatuur en opdrachten.

De cursus is bedoeld voor mensen die al bezig zijn als professional organizer, of dat willen worden.

Hoe kwam je op de naam van je bedrijf?

Ik wilde iets dat blijft hangen, het liefst een spreekwoord, of gezegde. Bovendien moest het iets zijn wat de lading dekt. In de meeste gevallen steken we de handen flink uit de mouwen. Prima naam dus ;-)

Hoe heb je je tarieven bepaald?

De tarieven heb ik bepaald op grond van wat 'normaal' is in deze branche. Natuurlijk zit er wel wat speling in, en er zijn ook mensen die zich aanbieden op internet met een heel laag uurtarief. Maar je kunt je afvragen hoe die mensen hun belastingen, reiskosten, studiekosten en materiaalkosten dan betalen.

Is het een beroep in opkomst door het groeiend aantal tweeverdieners?

Natuurlijk speelt het groeiend aantal tweeverdieners een rol, maar er zijn meer redenen waarom mensen 'in chaos vervallen'.
 1. Zo is er een gebrek aan huishoudelijke opvoeding. Onze moeders werden voorbereid op de rol van moeder en huisvrouw, maar de huidige generatie wordt veel minder bij het huishouden betrokken.
 2. Daarnaast is onze samenleving in snel tempo veranderd. Zo is er geen, of weinig sociale controle meer. Vroeger hield men het huis wel netjes, omdat de buren of familie er anders schande over spraken. Bovendien is het leven ingewikkelder geworden. Er is meer tijdsdruk, meer informatie,  en ga zo maar door.
 3. Ook het toenemend aantal diagnoses speelt een rol. Vooral mensen met AD(H)D hebben moeite met structureren en plannen. Zij kunnen met een PGB een organizer betalen. Vaak hebben deze mensen langere tijd een coach nodig die hen helpt bij knopen doorhakken, overzicht krijgen en het structureren van taken. Ook mensen met een stoornis in het autistisch spectrum kunnen baat hebben bij het organiseren en structureren.
Je geeft ook workshops?

Vanaf 3 januari aanstaande geef ik inspirerende workshops over opruimen, administratie en time management. In januari is er een special 'Opgeruimd het nieuwe jaar in'. In het nieuwe jaar heeft iedereen weer zin om het huis aan kant te maken en eens lekker op te ruimen!

De workshop administratie is kleinschalig,maximaal vijf mensen, en wordt bij mij thuis gegeven. Iedereen neemt een eigen tas met papieren mee. Ik leer ze dan een handige manier om hun administratie weer op orde te krijgen.

Met grotere groepen wijken we uit naar het Wilhelmina Zalencentrum in Beilen, de overige workshops geef ik bij mij thuis.

Hoe is je website tot stand gekomen?

Mijn website is al doende tot stand gekomen, in samenwerking met mijn nicht die websites maakt voor bedrijven.

Centraal stond dat het een aansprékende website moest zijn: eentje waar je blijft hangen. Verder niet te veel informatie, en vooral inspirerend!

Ik wilde géén foto’s met keurig opgeruimde en gestylde huiskamers. Voor veel mensen is dit namelijk geen haalbare kaart. Ik streef geen perfectie na, maar leefbaarheid en rust in het hoofd van de klant.

Sta je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel: waarom wel/waarom niet?

Ik sta ingeschreven bij de kamer van Koophandel. Op die manier is je naam veilig, en
het is ook een bepaalde service, of status naar je klanten toe. Bovendien is het officieel en duidelijk!

Wat is je doelgroep?

Mijn doelgroep zijn alle mensen die chaos ervaren in hun huis. Mensen die het gevoel hebben dat ze achter de feiten aanlopen. Dat kan op verschillende vlakken zijn.

Soms is er een overdaad aan spullen, maar het kan ook dat mensen alleen vastlopen met hun administratie, of hulp nodig hebben bij het ordenen van hun keuken.

Soms zorgt de combinatie baan en huishouden voor problemen. Dan help ik met een stukje time management. Je merkt dat klanten dan rust in hun hoofd krijgen en meer kunnen genieten.
De meeste klanten zijn vrouwen van dertig jaar of ouder.

Daarnaast zijn de mensen met een diagnose; AD(H)D, of een stoornis in het autistisch spectrum, een belangrijke doelgroep. Zij zijn echt gebaat bij het helpen met structureren en plannen, in de breedste zin van het woord. Zij kunnen dit betalen uit hun PGB. Dit hoeven niet perse jongeren te zijn. Ik heb een klant met ADD; zij is alleenstaande moeder van drie kinderen. En hoeft moeite om alles te organiseren in huis.

Wat doe je aan promotie, marketing en publiciteit?

Mijn bedrijf is officieel van start gegaan op 1 december 2010, en sindsdien is mijn website in de lucht, maar mensen komen natuurlijk niet vanzelf.

Daarom ben ik nu bezig om mezelf bekend te maken, en publiciteit te krijgen. Ik gebruik de volgende publiciteitsmiddelen:

 1. Dit interview
 2. Ik heb contact opgenomen  met diverse huis-aan-huis bladen en media
 3. Binnenkort hangen er foldertjes van mij bij de huisarts, apotheek, bibliotheek e.d.
 4. Etentjes bij mij thuis: zo'n etentje kost €15 per persoon. Naast lekker eten krijg je tips over koken, voorraad beheer, effectief boodschappen doen. Bovendien geef ik informatie over het werk van de professional organizer: Wat doet ze precies, waar kun je haar voor inschakelen enz. Aan het eind van de avond verloot ik een quick scan. Ik ga dan in anderhalf uur door je huis, en geef tips

Zijn er veel professional organizers in Nederland?

In Nederland zijn er op dit moment ongeveer 500 professional organizers. Het beroep is erg in opkomst en zal ongetwijfeld verder groeien.

Wat onderscheidt jouw bedrijf van andere professional organizers?

 • In het Noorden zijn nog maar weinig professional organizers: dat maakt mij per definitie bijzonder!
 • Ik ben heel enthousiast, en mensen voelen zich snel op hun gemak bij mij. Ik ben een open persoon en sta open voor anderen.
 • Ik streef niet naar perfectie, maar naar een leefbare situatie. Ik ga daarbij uit van de klant. Wat vindt hij of zij handig, prettig, of rustig. Het gaat niet om míjn maniertjes: het moet makkelijk zijn voor de klánt. Als ik weer weg ben moet zij het gemak ervan merken en rust ervaren.
 • Ik ben betrouwbaar en alles wat ik hoor, of zie, komt niet bij derden terecht.
 • Ik heb ervaring met mensen die AD(H)D, of een autistische stoornis hebben. Ik heb kennis van de problematiek, begrijp hoe ze denken, en kan ze daardoor goed begeleiden.
 • Doordat ik uit het onderwijs kom, vind ik het heel leuk om workshops te geven. Mijn workshops zijn inspirerend en bevatten veel tips en praktische opdrachten.

Hoeveel uur per week besteed je aan je bedrijf?

Ik besteed momenteel ongeveer vijftien uur per week aan mijn bedrijf. Ik heb geen vast aantal uren, of een vast inkomen in mijn hoofd, maar het is niet mijn bedoeling om fulltime te gaan werken. Drie ochtenden per week zou voor mij genoeg zijn. Daarnaast is er natuurlijk het werk dat je thuis doet, zoals rapportage en administratie.

Hoe zie je de toekomst van je bedrijf?

Ik heb niet een specifiek toekomstperspectief voor mijn bedrijf. Natuurlijk hoop ik dat ik heel snel aan de slag kan bij klanten thuis en tijdens workshops.

Ik hoop dat het beroep van professional organizer meer bekendheid krijgt, en dat mensen hun schroom overwinnen om mij in te schakelen. Veel mensen schamen zich om anderen binnen te laten in hun 'rotzooi'. Het wordt vaak als een soort luxe gezien om een professional organizer in te huren, terwijl het zoveel rust geeft. Het is echt een aanrader!! :-)

Ik verwacht dan ook dat steeds meer mensen gebruik zullen gaan maken van professional organizers.

Is het bij jouw thuis goed georganiseerd?

Van nature ben ik niet zo georganiseerd, en in mijn hoofd is het vaak chaotisch. Daarom heb ik mezelf aangeleerd om orde en structuur aan te brengen in huis, en in mijn agenda.

Door de cursus ben ik dat nog consequenter gaan aanpakken. Op een gegeven moment kreeg ik er ook veel lol in. Mijn klanten inspireren mij thuis nog harder aan de slag te gaan. Het werkt dus naar twee kanten!

Nog een laatste noot:

Iedereen die op mijn website zijn/haar emailadres achterlaat (via contactformulier) krijgt gratis 15 tips om opgeruimd het nieuwe jaar in te gaan.

Meer informatie of Ellie inschakelen?

Bezoek dan Ellie's website!

1 opmerking

 1. Wat een mooi en duidelijk verhaal. Ben trots op je El!!

  Liefs van je nicht Tineke

  BeantwoordenVerwijderen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.