Herbalife: gouden kans of geldklopperij?

zaterdag 10 juli 2010 -
Word snel gelukkig, rijk en gezond! En het enige dat je ervoor hoeft te doen is even Herbalife producten te kopen! Herbalife is een multi level marketing bedrijf dat dieetproducten, voedingssupplementen en producten voor persoonlijke verzorging verkoopt via distributeurs.

Regelmatig komen er mailtjes binnen op Het Moederfront van mensen die met Herbalife werken en daar enthousiast over zijn. Is Herbalife inderdaad de Gouden Kans je leven in eigen hand te nemen, slank fit en gezond te worden en ook nog eens rijk? Het klinkt bijna als een sprookje. Is het dat ook? We gingen op onderzoek uit.

De geschiedenis van Herbalife

Er was eens een jongen, die Marc Hughes heette. Hij had een moeder die zichzelf te dik vond, en probeerde af te vallen met dieetpillen. Toen Marc 15 jaar was stopte hij met school en deed wat dingen die hem in aanraking brachten met justitie. Hij moest naar een opvanghuis voor jeugdige delinquenten. Daar ontdekte hij zijn talent voor verkoop toen hij loten verkocht om geld in te zamelen voor de school. Toen hij 19 was stierf zijn moeder op 36-jarige leeftijd; volgens de autopsie aan een drugs overdosis maar volgens Marc aan de gevolgen van verkeerde dieetpillen.

Het overlijden van zijn moeder inspireerde Marc om gezònde dieetproducten te ontwikkelen. Hij deed dit samen met productontwikkelaar Marconi. In 1980 startten ze samen Herbalife. Marc wist van aanpakken en verkocht de Herbalife-producten vanuit de kofferbak van zijn auto. Om bekendheid te geven aan de producten maakten ze reclame op televisie. In deze reclames vertelden mensen hoe gezond ze waren geworden dankzij Herbalife-producten. Deze vorm van reclame heet 'testimonials', en is veel te zien in Home Shopping programma's. Bovendien waren er bumperstickers en buttons met daarop "Lose weight now, ask me how." Ook organiseerde Marc bijeenkomsten waarin hij vertelde over Herbalife. Dankzij zijn charisma trokken de bijeenkomsten vele mensen. De bijeenkomsten worden zelfs wel 'cult-achtig' genoemd.

De producten waren niet goedkoop. Een gewichtsverlies-programma kostte ongeveer 25 euro per maand. Maar een manier om de kosten te drukken was door zelf distribiteur te worden en dan kreeg je een korting van 25% op alles dat je kocht. Met die korting kon je dan weer winst maken door de producten door te verkopen.

Herbalife werd een groot succes. In 1985, vijf jaar na de start, had Herbalife maar liefst een omzet van 500 miljoen dollar.

Kritiek op Herbalife

Toch leefde Marc niet lang en gelukkig. Met het succes kwam ook de kritiek. Gezondheidsexperts zetten vraagtekens bij de effectiviteit van de producten. En de FDA (Food and Drugs Administration) vond dat de etiketten op de producten misleidend waren. Niet zo verbazingwekkend als je bedenkt dat volgens de etiketten de producten bij maar liefst 70 ziektes zouden helpen. Zo zouden ze helpen om tumoren op te lossen en te verwijderen, ze zouden je jonger maken en je mentale alertheid vergroten. Jezus was niks vergeleken bij Herbalife.

Maar het kon nog erger, want in 1985 diende de officier van justitie een klacht in tegen Herbalife. Herbalife werd beschuldigd van misleiding van de consument en van een illegaal piramidesysteem. Marc liet zich niet uit het veld slaan en zei tijdens de rechtszaak "Als zij zulke experts zijn, waarom zijn ze dan zo dik? Ik ben 16 pond afgevallen in de laatste jaren." Uiteindelijk werd de zaak geschikt, en Herbalife ging akkoord met een boete van 850.000 dollar een lange reeks van beperkende regels op de claims over de effectiviteit van de producten. Bovendien werden 2 producten van de markt gehaald. Door de negatieve publiciteit daalde de omzet flink, maar Herbalife overleefde en breidde wereldwijd uit. Datzelfde jaar ging Herbalife naar de beurs.

In 1998 kwam Herbalife opnieuw negatief in het nieuws. De FDA legde een verband tussen de hartaanval van een 28-jarige vrouw en haar gebruik van een Herbalife-product: Original Green. Dit product bevat ephedrine. Ephedrine vermindert de eetlust en stimuleert de vetverbranding. Helaas stimuleert het ook de hoogte van je bloeddruk en je hartslag. Er werd een onderzoek ingesteld naar de veiligheid van afslankmiddelen die ephedrine bevatten. Herbalife's woordvoerder Pair zei: "It does nog concern me, because no deaths have been linked to our product." Volgens hem voldoen Herbalifes producten aan de regels van de FDA. Inmiddels heeft Herbalife ephedrine uit de producten verwijderd.

In 2000 stierf Marc, rijk maar blijkbaar niet zo gelukkig, aan de gevolgen van een 4-daagse drinkpartij en een anti-depressivum. Hoewel dit het einde betekende van Marc was het niet het einde van Herbalife. Een nieuwe directeur werd benoemd en de 14 meest succesvolle distributeurs gingen de bijeenkomsten leiden.

Anno 2004 is Michael Johnson, die eerder bij Walt Disney werkte, de derde directeur sinds Marc Hughes' dood in 2000.

Geld verdienen met Herbalife?

Geld verdienen met Herbalife is mogelijk maar moeilijk. De markt is behoorlijk verzadigd. Zoek maar eens met Google op Herbalife en de advertenties vliegen je om de oren. Het zal je opvallen dat in de url's de naam 'Herbalife' niet genoemd wordt. Dat is vanwege regel 23 van Herbalife: "Distributors may not use the nameHerbalif or any of its trademarks, trade names, or product names in their domain name (URL) which could create confusion with the Company ".

Als Herbalife distributeur kun je geld verdienen door zelf producten te verkopen en aan de verkoop van de mensen die jij hebt 'geworven'. Een kleine groep van deze distribiteurs doet het goed. Zij maken een netwerk van verkopers onder hen en worden rijk van de 'overrides'. Het grootste deel van de distribiteurs is niet zo succesvol. Gemiddeld verdienen zij zo'n 420 euro per jaar volgens het tijdschrift Forbes.

Herbalife raadt aan om marketing materiaal en inspirationele dvd's te kopen om een succesvol distributeur te worden. De kosten hiervan kunnen behoorlijk oplopen.

De beste kans om geld te verdienen met Herbalife is te emigreren naar een gebied waar nog geen distribiteurs zijn. Vermijd de volgende gebieden:

Argentina
Australia
Austria
Belgium
Botswana
Brazil
Canada
Chile
China
Colombia
Croatia
Cyprus
Czech Republic
Denmark
Dominican Republic
Finland
France
Germany
Greece
Hong Kong
Iceland
India
Indonesia
Israel
Italy
Jamaica
Japan
Korea
Latvia
Lesotho
Mexico
Morocco
Namibia
Netherlands
New Zealand
Norway
Panama
Philippines
Poland
Portugal
Puerto Rico
Republic of Ireland
Russian Federation
Slovak Republic
South Africa
Spain
Swaziland
Sweden
Switzerland
Taiwan
Thailand
Turkey
United Kingdom
United States
Venezuela

Afvallen met Herbalife?

Sommige mensen vallen inderdaad af met Herbalife. Maar volgens het Voedingscentrum kunnen dezelfde resultaten bereikt worden met gezond eten, en dat is een stuk goedkoper.

Dit zegt het Voedingscentrum over Herbalife: "Herbalife producten bestaan uit maaltijdvervangers, zoals een shake die als vervanging van het ontbijt gebruikt kan worden, èn voedingssupplementen, zoals kruidentabletten. Van diverse producten is niet volledig bekend welke stoffen erin zitten, aangezien bepaalde plantenextracten niet gespecificeerd worden. Herbalife spreekt over bepaalde positieve effecten van kruidenextracten en bioactieve stoffen. Hier is echter nog te weinig onderzoek naar gedaan, om tot deze uitspraken te komen. Er zijn geen aanwijzingen dat producten van Herbalife onveilig zijn. De onduidelijkheid over bepaalde stoffen en gehaltes, laten echter wel ruimte voor enige onzekerheid. Onderzoeken die volgens Herbalife bij TNO plaats zouden hebben gevonden, zijn bij TNO geheel onbekend."

En volgens de Belgische variant van de consumentenbond, Test-Aankoop bevatten de producten "een overdosis vitamines en mineralen en wat proteïnes, vezels en suikers. Niets bijzonders!"

Kortom: van Herbalife wordt vooral je portemonnee slanker.

Bronnen:

Kritische sites

Cockeyed

Death and denial at Herbalife

Supplemental Income

Herbalife: handelaar in kwakzalverij en illusies

Site van Herbalife

Herbalife
15
Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.