VOS Design: eerlijke en exclusieve kinderkleding

zondag 11 december 2016

In 2014 nam Karin van Ommen-Schneider na veel wikken en wegen ontslag als secretaresse. In de periode die volgde was ze fulltime thuis bij haar tweejarige tweeling.

In die periode ontstond het idee voor haar bedrijf VOS Design.

Ik interviewde Karin over haar bedrijf!
vos design
Dit is Karin!

Wanneer, en hoe kwam je op het idee je eigen bedrijf te starten?

Mijn moeder maakt al jaren kleding voor zichzelf. Op woensdagen gingen we regelmatig, samen met de kinderen, naar de markt voor nieuwe stofjes. Op een dag ging ik zelf achter een oude naaimachine zitten en kreeg de smaak te pakken.

Al snel had ik meerdere technieken onder de knie en wilde ik meer doen. Ik droomde stiekem weleens van een eigen bedrijf.

Door mijn groeiende enthousiasme voor kleding maken werd het idee voor VOS Design geboren.

Heb je een ondernemersplan gemaakt of ben je gewoon begonnen? 


Ik heb voor mezelf het een en ander op papier gezet als houvast, maar een ondernemersplan wil ik het niet noemen. Ik heb eigenlijk alles wat in mij opkwam, en wat ik dacht dat er moest gebeuren, opgeschreven. Vervolgens begon ik met het uitwerken en realiseren van het idee.

Waarom koos je voor kleding maken? Het is iets heel anders dan secretaresse ; ) 


Met kleding maken kun je alle kanten op, ik kan er volop mijn creativiteit in kwijt en vind het geweldig om iets unieks te creëren.

Je ziet tegenwoordig veel jonge kinderen gekleed in ‘volwassen’ kleding. Ik vind daar persoonlijk weinig aan. 

Laat kinderen hun eigen kleding kiezen 


De keuze voor dat type kleding ligt in veel gevallen bij de ouders. Maar geef je kinderen zelf de keus dan kiezen ze altijd voor een vrolijke en kleurrijke print. Ik vind dat ouders de ontwikkeling van de identiteit van kinderen onderschatten. Er wordt al zo veel voor ze beslist. Geef ze juist op jonge leeftijd eens het gevoel dat ze ergens invloed op hebben, zoals iets simpels als zelf een keer een shirt uitzoeken. Hierdoor ontwikkelen ze al gauw meer zelfvertrouwen.

vos design
Voorbeeld t-shirt VOS Design

Waarom koos je voor de formule: kleding maken op bestelling? 


Ik vind het leuk om steeds verschillende combinaties te naaien. Doordat mensen in de webshop kunnen kiezen uit verscheidene modellen en stoffen is elk item min of meer uniek. En doordat ik geen kant en klare collectie naai kan ik beter inspelen op de trends qua stoffen.

Ook niet onbelangrijk: deze werkwijze geeft minder verspilling en is duurzamer.


Hoe kom je aan je stoffen? Je werkt met 'vrolijke, digitale prints' die niet standaard in de winkels liggen las ik. 


Ik heb een aantal leveranciers waar ik de stoffen 'beperkt inkoop'. D.w.z. zodra ik de stof niet meer op voorraad heb ga ik op zoek naar nieuwe stoffen.

Alle stoffen in de collectie zijn katoenen tricot stoffen van hoge kwaliteit. Ze zijn bovendien voorzien van het Oeko-tex keurmerk. Dat wil zeggen dat de textiel vrij is van schadelijke stoffen.


Hoe kwam je aan de kledingideeën waaruit mensen kunnen kiezen? Heb je die zelf ontworpen? 


We kennen het allemaal, het jurkje dat net te kort is of de trui die te strak zit. Ik heb in de loop van de tijd een aantal standaard patronen verzameld en aangepast totdat ze helemaal naar wens waren. Mijn kinderen zijn hiervoor de ideale modelletjes geweest.

vos design
Rokje van VOS Design

Kunnen mensen ook zelf met een lap stof naar je toe komen en een wens voor een kledingstuk van die stof? Of werk je alleen met je eigen stoffen? 


In principe werk ik met mijn eigen stoffen. Want van die stoffen weet ik dat ze het Oeko-tex keurmerk hebben. Recent vroeg iemand aan mij of ik ook pyjama’s maakte. Nadat ik op verzoek een aantal pyjama’s had gemaakt en er meer interesse in bleek te zijn, heb ik ze aan de collectie toegevoegd. Ik speel dus wel graag in op de wensen van de klant.


Je moeder was een inspiratie voor je bedrijf: zou je daar wat meer over kunnen vertellen? 


Mijn moeder was vroeger ook een thuisblijfmoeder en dat heb ik altijd als zeer prettig ervaren. Uit school was het eerst een kopje thee met een koekje en daarna ging ik aan mijn huiswerk.

Vroeger werd kleding niet zozeer vanuit een hobby gemaakt, maar met het oogpunt om geld te besparen en dat was in ons gezin niet anders. 

Nu maakt ze veel kleding voor zichzelf omdat ze het leuk vindt. Maar ook omdat ze veel kritischer is geworden op bijvoorbeeld de afwerking van bestaande kleding. Haar passie voor kleding maken en het perfectionisme waar ze naar streeft hebben mij geïnspireerd.

Dat ik nu als ondernemer de flexibiliteit heb om zelf mijn tijd in te delen en mijn kinderen elke dag zelf uit school kan halen is mij veel waard en geeft veel voldoening.


Hoe kom je aan je klanten? Wat doe je aan marketing en promotie?  • Ik heb een Facebook, Instagram en Twitter account en ik blijf actief op zoek naar andere kanalen om VOS design onder de aandacht te brengen. 
  • Ook content-marketing is belangrijk: met mijn verhaal én de merkwaarden achter VOS design (eerlijk en exclusief) probeer ik aandacht te vragen in andere media. 
  • Daarnaast is en blijft mond-op-mond reclame in deze branche erg effectief
  • Verder probeer ik steeds vernieuwend te zijn en in te spelen op de omgeving.

Moeten mensen naar je toe komen om zich te laten opmeten? 


De kledingmaten die ik hanteer zijn gemiddelde kindermaten. Ik heb op de website een matentabel beschikbaar waar mensen evt. bij twijfel op af kunnen gaan. Ik bied ook nog een service aan, dat als de maat niet goed is, ze eenmalig het kledingstuk kunnen ruilen voor een andere maat.


Duurzaamheid en eerlijke kleding is belangrijk voor je lees ik. Is Vos Design een manier van jou om je te verzetten tegen de massaproductie en uitbuiting? De slechte omstandigheden waarin kleding vaak geproduceerd wordt, zijn regelmatig in het nieuws. Ik ben erg blij dat er steeds meer collectieve acties worden ondernomen om uitbuiting tegen te gaan. Omdat consumenten steeds bewuster inkopen, hoop ik dat eerlijk geproduceerde kleding hier ook onderdeel van gaat worden.

VOS design biedt de consument de mogelijkheid om bewuster om te gaan met het kopen van kinderkleding. Tegelijkertijd krijg je als consument meer waar voor je geld doordat er duurzame materialen worden gebruikt.


Wat vind je van winkels als de Primark en Zara? Hoe beoordeel jij als professional de kwaliteit? 


Ik begrijp wel dat consumenten met een kleiner budget naar winkels als Primark gaan. Maar als de portemonnee dat toelaat, vind ik dat consumenten verder moeten kijken dan de prijs: waar is de kleding gemaakt, door wie en is dat onder eerlijke omstandigheden gebeurd?

Maar zelfs voor de klanten van Primark en Zara geldt: goedkoop is meestal duurkoop. De kwaliteit laat vaak te wensen over. Na een paar keer wassen is de stof gekrompen, begint deze te pluizen en vervagen de kleuren.

vos design
Jurkje van VOS Design


Wat maakt jouw kleding van betere kwaliteit dan de goedkope kleding die massaal gemaakt wordt?


De duurzame stoffen zijn gemaakt van hoge kwaliteit (en Oeko-tex gekeurd) katoen. Ze zijn voorgewassen. Dus als je wast volgens de voorschriften, krimpen ze nauwelijks tot niet.

Bovendien is de afwerking van betere kwaliteit waardoor de kleding letterlijk langer mee gaat. Ook hoor ik van mijn klanten dat de kleding van VOS design erg comfortabel zit en lekker aanvoelt.


Hoeveel uur per week besteed je aan kleding maken? 


Afhankelijk van het aantal bestellingen staan de (school)dagen allemaal in het teken van VOS design. Ben ik geen kleding aan het naaien, dan ben ik bezig met het optimaliseren van de website, marketing, de boekhouding of andere zaken waarmee je als ondernemer te maken hebt.


Hoe combineer je het met je gezin? 


Zodra de kinderen uit school zijn, gaat de deur van mijn atelier dicht. Liggen er in het weekend nog opdrachten? Dan gaat mijn man er met de kinderen op uit, zodat ik de levertijd kort kan houden. Uiteraard is mijn streven om alles binnen schooltijden te doen, maar je moet als zelfstandig ondernemer flexibel blijven.


Kun je financieel onafhankelijk worden met Vos design? 


Misschien op termijn. Maar financieel onafhankelijk worden, alleen dankzij VOS design, is geen doel op zich. De voldoening die ik er uit haal ik voor mij vele malen belangrijker.

Geef je ook naailessen? 


Ik geef nu nog geen naailessen. Maar ik sluit niet uit dat ik ooit andere enthousiaste beginners op weg zou willen helpen.

Hoe zie je de toekomst? 


Opschalen is een optie.

Stel je voor, in de toekomst werken 10-100 thuisblijfmoeders/vrouwen onder het label van VOS design waarbij ze allemaal, met in achtneming van dezelfde kernwaarden (eerlijke en exclusief) kleding produceren in Nederland. 

Dan kan VOS design groeien als bedrijf, houden we de kernwaarden hoog in het vaandel en kunnen meer vrouwen net als ik met veel plezier op een eerlijke manier inkomsten genereren met het maken van leuke, bijzondere kleding voor kinderen.

Maar of die droom ooit werkelijkheid wordt, is de vraag. Misschien blijf ik VOS design gewoon zien als leuke bijverdienste naast mijn andere leven als moeder en echtgenote.

Meer weten?


Bezoek dan Karins website: VOS Design!

Geen opmerkingen