Samenwerken met een oppas aan huis

zondag 27 augustus 2017 -

Door Annemerel

Thuiswerken is ideaal voor drukke mama’s die er ook voor hun kinderen willen zijn. Maar voor je kleine spruit kan die regeling best verwarrend zijn. Je bent namelijk wel thuis, maar hij krijgt niet de aandacht die hij gewend is.

Misschien heb je al een oppas aan huis, anders is het een goed idee om er eentje aan te nemen. Maar hoe vind je samen de juiste balans tussen werk en privé?

Oudermatch.nl geeft tips voor een goede samenwerking met een oppas aan huis.

Speciale dag 


Zoals al eerder genoemd kan zo’n regeling best verwarrend voor je peuter zijn. Logisch, want het liefst vraagt hij jou het eerste om hulp en hij zal het dan ook niet zo snel accepteren dat hij wordt doorverwezen naar de oppas.

Maak daarom het onderscheid duidelijk en geef de dag dat de oppas er is een speciale naam. Leg uit waarom de oppas er is en vertel welke werkzaamheden jij moet doen. Heeft hij er nog steeds wat moeite mee? Zorg dan dat de oppas een leuke activiteit gaat doen, zoals knutselen, bakken of een wandeling maakt door het park.

Eigen focus


De oppasdag moet iets zijn om naar uitkijken, niet om tegenop te zien. Eigen focus Voor jezelf kan het ook lastig zijn om je te focussen op werk. Het is natuurlijk verleidelijk om je met kleine voorvallen te bemoeien. Maar probeer dat toch los te laten. Laat de oppas haar werk doen. En als ze af en toe moet zoeken is dat gewoon onderdeel van haar werk. Als je er niet was geweest, had ze het ook zelf kunnen oplossen.

Je eigen plekje 


Zoek een eigen ruimte in het huis waar je de deur achter je dicht kunt trekken. Hiermee geef je een letterlijke grens aan tussen werk en plezier. Je kleine spruit hoeft zich nog geen zorgen te maken over serieuze zaken en zal het niet begrijpen als jij  in dezelfde ruimte werkt waar hij lekker aan het spelen is. Maak hem wel onderdeel van die ruimte. Hang bijvoorbeeld tekeningen of foto’s op, zodat hij weet dat je zijn gevoelens wel deelt.


Een groot voordeel 


Thuiswerken heeft één groot voordeel; je kunt er altijd voor je kinderen zijn. Focus daarom op het goede. Plan bijvoorbeeld 1 à 2 dagen dat je alle tijd voor je kind hebt. En zorg ervoor je elke dag wat quality time hebt tijdens de lunch. Zo hebben jullie beide iets om naar uit te kijken.

Stap voor stap 


Zo’n regeling kan wel even wennen zijn. Maar met wat tijd, moeite en vooral duidelijkheid krijg je er veel quality time voor terug. Je bent er voor je kinderen en deelt momenten die veel werkend ouders niet mogen ervaren.

Geen opmerkingen

Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.