Je eigen theetuin of koffieschenkerij beginnen

woensdag 24 augustus 2016 -

Je ziet het steeds vaker: boeren en boerinnen die hun boerderij omtoveren tot een gezellige koffieboerderij. Of een theeschenkerij.


Eenvoudige menukaart, maar lekker!


Op het menu van dergelijke landelijke 'uitspanningen' vind je bijvoorbeeld allerlei verschillende soorten thee. En vaak wat simpele hapjes zoals cake of appeltaart.

Op mijn fietstochtje naar de stad kom ik elke week langs een leuke theetuin. Die theetuin hoort bij een prachtig nostalgisch huis, en ziet er heel uitnodigend uit. Elke keer als ik er langs fiets dan denk ik: 'Wat een leuk idee om je eigen theetuin te bedenken.'

Je zet wat stoelen en tafeltjes in je tuin neer, een menukaart op de tafel en klaar ben je.

Maar zo simpel is het helaas niet.

Theeschenkerij in je eigen tuin?


Een koffieboerderij of een theeschenkerij kan een laagdrempelige manier zijn om vanuit huis extra inkomen te genereren. Zeker als je dat combineert met een liefde en gave voor bakken. Bijvoorbeeld cake bakken!

Veel moeders verkopen prachtige taarten op bestelling. Zou het niet geweldig zijn om je eigen gebakken taarten op de menukaart van je eigen theeschenkerij te zetten?

Maar hoe pak je zoiets aan? En mag je zo maar je eigen theeschenkerij en/of koffieboerderij beginnen?

Een theetuin beginnen: over vergunningen en bestemmingsplannen


Helaas is het antwoord niet een simpel: 'Ja, natuurlijk!' Want je krijgt te maken met allerlei wetten en vergunningen. Denk aan een omgevingsvergunning, en natuurlijk een terrasvergunning! Want je mag niet zo maar in je eigen tuin een theetuin beginnen.  Of een koffieterras.


Niet zo maar je eigen taarten op de menukaart zetten


Daarnaast mag je eigenlijk ook niet zo maar je eigen taarten op de menukaart zetten en gaan verkopen. De horeca heeft strenge regels als het gaat om het klaarmaken van  eten en drinken.

Sinds 1 april is er een nieuwe hygiënecode en die is heel belangrijk.

Er is zelfs een aparte hygiënecode voor het maken van ambachtelijk ijs. Iets dat ook veel boeren doen. Ze gebruiken de melk van hun eigen koeien en zetten allerlei zelfgemaakte ijssoorten op de menukaart.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel


Net als bij ieder bedrijf dat je start moet je ook een theetuin inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het fijne is dat de Kamer van Koophandel je gegevens voor je doorgeeft aan de Belastingdienst.

Vindt de gemeente het goed dat je een theetuin begint in je eigen tuin?


Het is van essentieel belang dat je bij de gemeente informeert of je een theetuin mag beginnen. Want ook al is het je eigen tuin, dan wil niet zeggen dat je er zomaar een theetuin van mag maken.

En zo zijn er nog meer hordes die je moet nemen.

Op ikgastarten.nl vind je een handig 12 stappen plan dat je kunt gebruiken om je er van te verzekeren dat je niets vergeten bent.
Op theevansander.nl vertelt Sander over zijn ervaringen met het opstarten van een theehuis.

Leestip: Taarten bakken en verkopen. en lekkernijen maken vanuit je eigen keuken met Zuster Evie!

Heb jij ervaring met je eigen theetuin of koffieboerderij? Vertel het in de comments!

1

Jezelf presenteren als Wahm en zzp-er: online en offline promotie

zondag 14 augustus 2016 -
offline promotie zzp-er
Op Facebookgroepen zie ik ze regelmatig voorbij komen: visitekaartjes! Trotse bloggers laten daar hun nieuwe visitekaartje zien aan hun collegabloggers.

Dergelijke visitekaartjes kenmerken zich door een stijl die aansluit bij het blog. En ik moet zeggen: ze zien er vaak erg leuk en professioneel uit.

Nieuwsgierig naar die visitekaartjes? Google dan eens op 'mamablog + visitekaartje'. 

Bloggers laten tegenwoordig visitekaartjes drukken


Veel bloggers laten speciaal visitekaartjes drukken voor als ze naar bijeenkomsten gaan. Als je als blogger serieus genomen wordt, kun je namelijk uitnodigingen verwachten voor openingen, premières, speciale voorstellingen, presentaties van nieuwe kledinglijnen etc.

Dus hoewel bloggers hun werk online doen, zie je dat ze zich ook presenteren op de 'ouderwetse' manier : ) met een visitekaartje! 

Andere manieren om jezelf offline te presenteren


Naast visitekaartjes zijn er nog veel meer manieren om je als Wahm en zzp-er te presenteren aan de wereld en potentiële klanten.

Denk aan flyers, briefpapier, enveloppes met je bedrijfslogo er op, notitieblokken, stickers en zelfs heuse banners die je kunt ophangen. Neem ze mee naar plekken waar je klanten zich bevinden.

Is je doelgroep moeders? Hang dan ook flyers, stickers en posters op in zwembaden, bibliotheken, consultatiebureau's etc. Kortom overal waar veel jonge moeders komen.

Open Coffee bijeenkomst


Als je het (nog) niet van de uitnodigingen moet hebben is een Open Coffee ook een uitstekende plek om jezelf te presenteren. Een Open Coffee is een laagdrempelige ontmoetingsochtend voor zzp-ers. Zelf ga ik er graag naar toe voor de gezelligheid.

Ik houd er niet zo van om mezelf te verkopen. Maar ik merk dat het me wel degelijk nieuwe contacten oplevert. En dat is leuk!


Online promotie


Online promotie blijft natuurlijk ook erg belangrijk. Als ik eerlijk ben is dit mijn favoriete manier van promotie en netwerken. Ik doe dit liever dan mezelf 'in real life' presenteren.

Online promotie kun je doen met behulp van een blog en natuurlijk de bekende social media kanalen, zoals Twitter en Facebook.

Conclusie over offline en online promotie


Hoewel online promotie een grote vlucht heeft genomen, blijft ook offline promotie belangrijk. Zeker als je naar bijeenkomsten of events gaat, is een visitekaartje een must-have omdat het een makkelijke manier is om mensen je contact gegevens te geven. Visitekaartjes drukken en printen hoeft niet duur te zijn.

In het verleden hadden veel mensen kaartjes van Vistaprint. Maar het grote nadeel van die kaartjes is dat ze heel herkenbaar zijn als zijnde van Vistaprint. Voor een meer unieke look zou je eens kunnen kijken op reclameland.nl

Tip: Zet een QR code op je visitekaartje!

Wat doe jij aan promotie? En waar kocht jij je visitekaartje?

2

Hoe vind je een goede oppas?

zondag 7 augustus 2016 -
oppas vinden

Ook al werk je vanuit huis als Wahm, toch heb je soms wel eens een oppas nodig. Bijvoorbeeld als een opdracht dringend af moet. Of omdat je naar een klant moet.

Of je wilt graag eens samen met je partner een avondje uit.

Annemerel schreef een handig artikel over hoe je dan een goede oppas kunt vinden!

Hoe vind ik een goede oppas?

Door Annemerel

Stel, je wilt een weekendje weg, zonder kinderen. Opa en oma hebben al plannen en kunnen niet oppassen. Je wilt je kinderen toch achterlaten bij iemand die je kunt vertrouwen. Misschien nog belangrijker: iemand bij wie je kinderen graag zijn. Maar hoe vind je zo’n super oppas?

Waar moet je op letten tijdens je zoektocht naar Mary Poppins? Oppassite Sitly helpt je op weg met tips.

Mond op mond reclame 


De zoektocht naar de ideale oppas begint met vragen naar tips. Het is erg prettig als een andere ouder positieve ervaringen heeft. Wellicht wil een enthousiaste moeder uit de buurt haar super nanny wel met je delen.

Je kan ook gebruiken maken van online platforms zoals Oudermatch.nl. Je tikt je postcode in en er rolt zo een overzicht met potentiële kandidaten uit. Elk gegadigde vertelt iets over zichzelf, over zijn of haar ervaring met kinderen en eventuele referenties.

Uitnodigen 


Het on- en offline zoekwerk zit erop. Er zullen 2 a 3 kandidaten uitspringen die je wilt uitnodigen voor een individueel gesprek. Het liefst op een tijdstip dat de kleintjes nog wakker zijn. Dit geeft de potentiële oppas de mogelijkheid om kennis te maken met de hele familie en zie je gelijk of er een klik is.

Observeer hoe je kids reageren op haar aanwezigheid. Kleine spruiten zijn goudeerlijk en zullen een positief dan wel negatief signaal afgeven.

Weet wat je zoekt 


Een eerste gesprek kan voor beide partijen erg spannend zijn. Je wilt de oppas zich op haar gemak laten voelen, maar ook de juiste vragen stellen. Daarom is het belangrijk om vóór het gesprek helder te hebben wat je zoekt. Wil je een oppas die alleen komt als de kinderen al op bed liggen of heb je meer eisen? Het kan namelijk prettig zijn dat ze een gezonde maaltijd kookt of eens een wasje draait. 

Je vragenlijst kan er anders uitzien als je opzoek bent naar een oppas voor overdag. Je koters zijn wakker en kunnen om hulp en aandacht vragen. Is ze bereid om te helpen met huiswerk of een knutselopdracht?

Tijdens het gesprek 


Natuurlijk wil je weten hoe ze met kinderen is. Laat haar zoveel mogelijk vertellen. Vraag bijvoorbeeld hoe ze omgaat met een kleintje die heimwee heeft of een baby met krampjes. Vergeet niet de voor de hand liggende zaken. Met welke leeftijden heeft ze ervaring? Is ze bijvoorbeeld in staat om een luier te verschonen of een flesje klaar te maken?


Helderheid 


Ook je toekomstige oppas wil helderheid. Bespreek daarom tijdens het gesprek wat ze mag verwachten. Of ze mee mag eten, hoeveel ze betaald krijgt, is dat dagelijks of maandelijks, en of ze meer verdient na een bepaald tijdstip.

De proeftijd 


Hopelijk heb je na de gesprekken een geschikte oppas gevonden. Jullie kunnen elkaar beter leren kennen door een proeftijd van een maand in te stellen. Je zou de eerste keer dat ze oppast thuis kunnen blijven. Daarmee creëer je ruimte voor vragen en kan je aan het einde van de dag evalueren.

Gebruik deze periode ook om de buurt te laten zien, zoals de speelplekken en informeer gelijk over de verkeersveiligheid in de wijk.

Mama voelsprieten 


Blijf luisteren naar je onderbuik gevoel. Als mama weet je precies wat je baby of peuter fijn vindt. Wellicht heb je je super nanny in één keer gevonden en anders is het een leermoment voor de volgende oppas.

Uiteindelijk zal je een Mary Poppins vinden die perfect past bij jouw familie.

Lees ook: Je baby als model!
0
Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.