Blogpromotie via de traditionele media

maandag 26 maart 2012 -
In artikelen over blogpromotie worden ook altijd de traditionele media genoemd. Namelijk tijdschriften, dagbladen, kranten, of zelfs radio en tv.

Met zowel tijdschriften, kranten als radio heb ik ervaring opgedaan. Mijn blogs Berichten van Het Moederfront, Huisvlijt, Ren mama, ren! en Het Moederfront zijn diverse keren in de traditionele media genoemd, inclusief url. Ik voelde me dan als een kind op de avond voor haar verjaardag: nu zou ik het gaan beleven!!!

Maar het had lang niet zoveel effect als ik had verwacht. Als ik een top 3 maak van de effectiviteit van de vermelding dan komt een vermelding op de radio op no.1, op no. 2 een vermelding in een dagblad, en op de laatste plaats een vermelding in tijdschrift. Vooral de effecten van een vermelding in een tijdschrift vielen mij eerlijk gezegd tegen. En dan heb ik het over de Viva, Flair, Margriet, Ouders van Nu en Kinderen.

Tijdschriften die gelezen worden door vrouwen, dus je zou toch denken dat een vermelding veel bezoekers zou opleveren. Maar blijkbaar rennen vrouwen niet meteen naar hun computer, om zo'n website eens te gaan bekijken. Het is zelfs wel eens voorgekomen dat ik niet eens wist dat mijn blog ergens genoemd was, en ik dit ook niet had gemerkt in mijn bezoekersaantallen!

Zo werd recent mijn blog Huisvlijt genoemd in de Margriet, bij een artikel over bloggen. Ik kwam hier bij toeval achter toen ik de Margriet uit de bibliotheek haalde vanwege het artikel over bloggen! Bleek Huisvlijt gewoon genoemd te worden onder de titel 'Niet beroemd wel inspirerend'! Superleuk! Maar het heeft me geen extra bezoekers opgeleverd.

Dat was wel het geval toen ik ooit meedeed aan het radioprogramma Arbeidsvitaminen, waarbij Het Moederfront genoemd werd. In een kwartier tijd, piekten mijn bezoekersaantallen als nooit tevoren. Daarna werd het weer rustig. Het was een soort vlam-in-de-pan effect! In zo'n geval hoop je dat er bezoekers aan de strijkstok blijven hangen.

Een vermelding in een dagblad leverde een lichte piek in bezoekers op. Denk dan aan de Telegraaf of Trouw.

Conclusie

Mijns inziens werkt online promotie van blogs veel beter dan offline promotie, hoewel het natuurlijk nooit verkeerd is als je in de traditionele media genoemd wordt! Je wordt toch opgemerkt!
3

Maureen, de vrouw achter webshop Djello!

maandag 19 maart 2012 -
Maureen is een Work At Home Mom (WAHM). Ze runt de creatieve, en fantasierijke webwinkel Djello. Daar verkoopt ze originele zelfmaakproducten die variëren van stoffen vogels tot papieren boten, en van vintage strijkapplicaties tot uitdagende tekenboeken.

Daarnaast is Maureen freelance communicatie adviseur, een crafty girl en blogger. Maar bovenal is ze vrouw van haar soulmate Andy en moeder van Denna Rae, die zoals ze zelf zegt: ‘de leukste dochter van de wereld is'.

Waarom een webwinkel?

Ik wil graag werken in de uren dat mijn dochter op school zit. Passende communicatieopdrachten vinden is niet gemakkelijk, maar een webwinkel beheren, en originele creatieve producten inkopen, sluit wel perfect aan. Djello is een uitlaatklep voor mijn creativiteit, geeft mij de vrijheid om volop te genieten van mijn gezin, en ik kan er mijn marketing- en communicatie-ervaring in kwijt.

Waar komt de naam Djello vandaan?

Dochter Denna Rae gaf deze fantasierijke naam aan haar eerste echte pop. Zo eentje met een hard hoofd, zacht lichaam en prachtige lange haren. Die naam vond ik zo origineel en bijzonder, dat ik geen moment twijfelde over de winkelnaam bij de oprichting eind 2009.

Hoe is Djello ontstaan?

Samen met een creatieve vriendin bedacht ik de eerste producten voor Djello: fantasierijke producten van vilt en lint. Kronen, zwaarden, kettingen, sleutelhangers, haarspelden, armbanden en meer. Alles was als zelfmaakpakket, en voor een meerprijs kant-en-klaar te bestellen. Onze inspiratiebron waren onze kinderen die van verkleden houden, en onze liefde voor mooi vilt en springerige linten.

Na een jaar kwam er een keerpunt. De vraag naar onze producten werd te groot, mijn plezier in het knutselen kwam in het geding. Ook wilde ik méér met de winkel: ik wilde er meer van maken dan ‘een uit de hand gelopen hobby’. Want dat er een markt voor was, dat was mij duidelijk geworden.

Eind 2010 maakte Djello een nieuwe start als eenmanszaak. Ik ben met veel plezier producten met een do it yourself-karakter gaan inkopen in binnen- en buitenland.

Hoe kies je de producten die je aanbiedt in je webwinkel?

Ik struin het internet af, spit tijdschriften door, en zoek op beurzen naar originele producten van een mooie kwaliteit, die bovendien creatief en vol verbeeldingskracht zijn. Ook laat ik me graag tippen door vrienden, collega’s en klanten.

Wat ik uiteindelijk inkoop wordt bepaald door mijn eigen hebberigheidgevoel. Ik ga voor de producten die ik gewoonweg zelf wil hebben, om samen te maken met mijn dochter of voor een me-time moment, om als verjaardagscadeau te geven, of voor een andere belangrijk moment. Zoals bij een huwelijk, verhuizing, geboorte, afscheid, enzovoorts. Ook probeer ik voor alle leeftijden en ieder geslacht iets op de plank te hebben liggen. Het is moeilijker om voor mannen en jongens producten te vinden dan voor vrouwen en meisjes. Het aanbod is schaarser.

Ondertussen heb ik goed gevulde voorraadkasten in mijn werkkamer. Ook wel ‘de schatkamer’ genoemd door mijn dochter die vaak, schuddend met haar met muntjes gevulde portemonnee, naast me staat.

Zijn er knutseltrends te bespeuren?

Er zijn zeker trends te bespeuren in ‘knutselland’. Zo waren vorig jaar decoratieve, papieren pompoms die je zelf kon maken heel populair, en dit jaar is de masking tape niet meer uit het leven van een crafty girl te denken! Verder zie ik nu veel gehaakte tassen en accessoires van zpagetti en vliegen de envelopmallen mijn winkel uit.

Wie knutselen er?


Kinderen zijn van nature creatief en kunnen puur genieten van het creëren. Figuurzagen, breien, verven, haken, tekenen. De ene is er wat handiger in dan de ander. Volwassenen daarentegen kiezen ervoor om creatief te zijn, of juist niet.

Gaan er meer mensen knutselen?

De knutselpakketten van tegenwoordig maken knutselen toegankelijker. Alle materialen heb je bij de hand, en je hoeft alleen maar de instructies te volgen. Pakketten zijn er in alle soorten en maten: voor beginners en gevorderden, voor jong en oud. Je vindt ze overal, zoals bij speelgoedwinkels, Hema en de Kruitvat.

Mijn uitdaging ligt erin om met Djello producten aan te bieden die je nu eens niet overal tegenkomt. Uit het groeiende aanbod knutselpakketten online, en in ‘stenen’ winkels, kun je herleiden dat er meer mensen creatief bezig zijn.

Hoe heb je de website gemaakt?

Ik heb voor een webwinkel via Mijnwebwinkel gekozen, erg gebruiksvriendelijk en voorzien van de door mij gewenste functionaliteiten. Mijn broer heeft de basis van mijn huisstijl ontwikkeld. De headers van Djello wisselen elk seizoen. Hiervoor vraag ik verschillende vormgevers.

Wie zijn jouw klanten?

Het grootste deel van het Djello publiek zijn vrouw en/of moeder. De producten voor kinderen (inclusief de tieners) en volwassen worden evenveel besteld.

Hoeveel tijd besteed je aan je winkel?

Dat verschilt per week, van 20 tot soms wel 50 uur als er een actie loopt, of ik met een kraam op een braderie of markt sta. Dat laatste doen we altijd met het hele gezin. Andy en Denna Rae genieten dan van alle activiteiten, zorgen dat ik genoeg eet en drink, en springen bij met ‘winkeltje spelen’, zoals wij dat schertsend noemen.

Kun je bij Djello je vaardigheden en opleiding als communicatieadviseur gebruiken?

Ik heb een HBO opleiding gevolgd in de marketing en communicatie. Een ideale achtergrond voor het runnen van een webwinkel. Met het openen van een winkel en het inkopen van mooie producten ben je er namelijk nog niet. Potentiële klanten moeten weten dat mijn winkel bestaat. Naast persbenadering, adverteren en bloggen spelen de sociale media en sociale netwerken zoals Twitter, LinkedIn, Pinterest en Facebook een belangrijke rol in mijn strategie om in contact te komen met mijn klanten.

Van mijn klanten probeer ik vervolgens loyale klanten te maken door ze met regelmaat te informeren over nieuwe producten en aanbiedingen, met speciale acties en door hen op een persoonlijke manier te benaderen. Ik ben Djello.


Hoe zie je de toekomst van Djello?

Over een paar jaar is mijn dochter zelfstandiger en gaat mijn droom uit naar het toevoegen van een ‘stenen’ winkel aan mijn webwinkel.

Nieuwsgierig geworden naar Maureens webwinkel?

Bezoek dan nu Djello.nl

Lees nu ook het verhaal achter Atelier Pippilotta!
2

TikTas: zelfgemaakte tassen verkopen!

maandag 5 maart 2012 -
Ilja Klein (32) heeft samen met haar man vier kinderen: twee jongens van 9 en 7, en twee meisjes van 4 en 3. Ze volgde een opleiding SPW, en daarna de politieschool. Ze werkte even als agent, maar stopte na de geboorte van haar oudste zoon. Ilja: 'Ik ben een moeder die het liefst thuis bij haar gezin is.'

Als Thuisblijfmoeder kan Ilja de zorg voor haar kinderen perfect combineren met haar creativiteit. En die creativiteit mondde uit in TikTas: een bedrijf voor unieke, handgemaakte tassen!

De vrouw achter TikTas

Ilja: 'Ik begon twee jaar geleden met het maken van tasjes van tafelzeil en stof. Ik merkte dat ik soms tijd over had, en ik ben op mijn best als ik lekker bezig ben. Ik kreeg steeds meer creatieve ideeën, en daar moest ik wat mee! Op een dag knipte ik een stuk van een tafelkleed af, dat ik te groot had gekocht. Toen kreeg ik het idee om daar een tasje van te maken. Daar had ik zo'n lol van, dat er al snel meer volgden!

Niet lang daarna kreeg ik de vraag of ik ook schooltassen kon maken. Nou, dat was een leuke uitdaging die ik graag aanging! Ook dat resultaat was zo leuk dat ik al gauw meer opdrachten kreeg.

Ik werk gewoon aan de keukentafel!

Het leuke van dit werk is dat ik het kan doen met onze kinderen om mij heen. Ze vinden het gezellig als ik bij ze aan de keukentafel achter de naaimachine zit. Ik kan zo uit mijn werk stappen als ze me nodig hebben, en stap er even makkelijk weer in. De restjes stof, lint en zeil gebruiken zij voor het knutselen.

Het ontstaan van de website TikTas

Van verschillende kanten kreeg ik de opmerking dat ik een eigen site moest beginnen. Toen mijn voorraad tassen de pan uit groeide zette ik de stap. Mijn schoonzus heeft de site voor mij gemaakt, en ik ben er heel blij mee!

Het mooie van een eigen site is, dat je in je eigen tempo kan werken. De ene week heb ik meer tijd dan de andere week. Er zijn weken dat ik 8 tassen per week maak, maar er zijn ook weken dat er niet eens 1 nieuwe tas bij komt op de site.

Tassen in opdracht!

Veel van de tassen die ik maak, komen niet eens op de site: dat zijn tassen in opdracht van mensen die een tas van mij hebben gezien. Ik moet zeggen dat ik meer tassen verkoop via mond op mond reclame, dan via mijn site. Ik doe ook nog geen enkele moeite om mijn site te promoten. Mischien later, maar nu nog niet.

De stijl van TikTas

De tassen die ik maak zijn uniek, vrolijk, en druk, en met name voor dames en meisjes. Maar mijn zoontjes heb ik laatst blij gemaakt met een echte legertas! Ik kan hen natuurlijk niet overslaan. Toch is dat niet mijn stijl, ik vind het leuk om er veel extra's in kwijt te kunnen, en dat kan ik onvoldoende bij de rustiger jongenstassen.

Tijdsbesteding aan TikTas: gemiddeld 10 uur per week

Ik ben in mijn vrije uurtjes overdag, en 's avonds, veel bezig met mijn Tiktas produkten. Gemiddeld per week ongeveer 10 uur. Als ik een week druk ben met mijn gezin (bijvoorbeeld school, sport of een verjaardag), dan besteed ik er minder tijd aan. Als ik een opdracht niet aan kan, dan zeg ik dat ook. Ik ben gelukkig niet afhankelijk van de verkoop van mijn produkten!

Als straks onze jongste dochter ook naar school gaat, zal ik meer tijd aan TikTas kunnen besteden. Hoe ik mijn tijd dan indeel weet ik nog niet. Er is nog meer in de wereld, dan tasjes maken!

Mijn inspiratiebronnen

De ideeën voor de modellen van de tassen bedenk ik zelf, Ik kijk goed om me heen, en laat me inspireren door mijn omgeving. Ik start een tas met leuke lapjes bij elkaar te zoeken. Dan ga ik de basis van de tas knippen en terwijl ik bezig ben, ontstaat de tas. Als ik met een tas begin, weet ik dus nog niet hoe het gaat worden. Ik kan er echt helemaal mijn eigen idee in kwijt. Als mensen mij een opdracht geven, kunnen ze aangeven waar ik rekening mee moet houden, bijvoorbeeld extra vakjes, lang of kort hengsel enz.

Cijfers van de tassenverkoop

Het aantal tassen dat ik verkoop wisselt. Er zijn weken dat ik er 5 verkoop, en er zijn ook weken dat ik niks verkoop. Dat is voor nu prima! Er zitten ook pieken tussen, als ik bijvoorbeeld op een markt sta. Of tijdens één van mijn workschops taarten versieren met marsepein: dan heb ik een kraampje in huis, waar je cadeautjes kunt kopen.

Tassen maken maakt me blij

Ik maak elke tas met veel plezier. Wel heb ik gemerkt dat ik het extra leuk vind, als ik weet voor wie ik de tas maak. Dan heb ik de persoon in mijn hoofd, en heel bewust met haar bezig. Als ik iemand blij mag maken met een mooi produkt, dan ben ik een blij mens! Of als ik op een markt een tasje aan een meisje verkoop, en ik zie hoe blij dat meisje met haar tas rondloopt, dan geeft me dat echt een kick!

Nieuwsgierig geworden naar Ilja's tassen?

Bezoek dan nu haar website: TikTas
0
Nicole Orriëns. Mogelijk gemaakt door Blogger.